islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
22°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
22°C

‘BORCUNUZ ÇIKABİLİR’ HEMEN E-DEVLET’TEN KONTROL EDİN!

‘BORCUNUZ ÇIKABİLİR’ HEMEN E-DEVLET’TEN KONTROL EDİN!
17 Kasım 2022 15:38
A+
A-

Vatandaşlar kendileri için açık bir şirket veya hattın olup olmadığını kontrol etmeleri için E- Devlet’ten önemli bir uyarı aldı.

Kişisel verilere el konulmasıyla oluşturulan cep telefonlarının veya şirketlerin hem terör eylemleri hem de dolandırıcılık amacıyla kullanılabileceğini kaydeden avukatlar, vatandaşlara e-devlet üzerinden kendi adlarına kayıtlı şirket veya hat olup olmadığını kontrol etmelerini tavsiye etti.

İstiklal Caddesi’nde bombayı gerçekleştiren teröristin kullandığı telefon hattı ile arama verileri tespit edilen başka bir hattın, kişinin kişisel bilgileri kullanılarak bir GSM taciri tarafından hukuka aykırı olarak kaldırıldığı ve üçüncü bir kişiye aktarıldığı ve bu alandaki suiistimalleri gündeme getirdi.

Kişisel verilerin hukuka aykırı kullanımına sıklıkla rastlandığına dikkat çeken avukatlar, bu konuda yapılması gerekenleri anlattı.

Konuyla ilgili araştırma yapan Türkiye Bilişim Derneği İzmir Şubesi Hukuk Çalışma Grubu Genel Sekreteri Resul Göksoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kişisel verilerin toplanması ve hukuka aykırı işlenmesinden şüphelenilmesi halinde tutanak tutulacağını bildirdi. sorumlu şirkete yapılmalıdır. veri veya kişilere verilerin yasa dışı bir şekilde kullanılıp kullanılmadığını sorun.

Göksoy, ilgili şirketin talebe 30 gün içinde yanıt vermemesi veya yanıtın aydınlatıcı olmaması halinde Kişisel Verileri Koruma Kurumu’na (KVKK) şikayette bulunulabileceğini duyurdu.

Kanun Hükmünde Kararnamede, bilgilerin müsadere ve hukuka aykırı işlem şüphesi halinde savcılığa başvurulması gerektiği vurgulanmıştır.

Göksoy:

“Bazen sorumlu veri işleyenlere şantaj bile yapabiliyorlar. Bu bilgiler internetin karanlık ortamında satışa sunulursa sahte kimlik yapmak için kullanılabiliyor. Onun adına iş yeri açmak, telefon çıkartmak gibi işlemler olabiliyor. Kimlik fotokopisi veya fotoğrafı olmadan başkası bizim kimliğimiz olmadan kimlik alabilir.Bu nedenle, bizim adımıza iş yeri açılıp açılmadığını veya hattın elektronik yönetim yoluyla kaldırılıp kaldırılmadığını düzenli aralıklarla kontrol etmemizde fayda var.

“KİMLİĞİNİZ SİZİN MÜLKİYETİNİZ”

Emekli emniyet müdürü ve avukat Emrullah Aksakal da ad, soyad, telefon numarası gibi verilerin mülkiyet hakkının bir parçası olduğunu ve bu hakkın korunması gerektiğini belirtti.

Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’na göre bu bilgileri alan, işleyen, değiştiren ve saklayanlara ciddi görev, sorumluluk ve düzenlemelerin yüklendiğine işaret ederek, “Kimliğiniz sizin malınızdır. Kimse alamaz. ve kullan.Biri alıp kullanırsa bu hırsızlıktır. dedi.

Aksakal:

“Birdenbire terör örgütüne yardım eden bir adam olarak görünürsünüz. Bir bakarsınız bilgisayardaki tüm kayıtlarınız değişmiş. Bir bakarsınız hatlarınız değişmiş. Kan grubunuz bile değişmiş olabilir. Kişisel veriler farklı yerlerden çıkabilir. Herkesin üzerine hat olup olmadığını kontrol etmesi gerekiyor. e-Devlet üzerinden herkes üzerine hat olup olmadığını görebilir. Belki terör olayında isminiz çıkmayabilir ama borcunuz çıkabilir.”

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.