islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4954
EURO
34,9187
ALTIN
2.437,70
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
17°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

Irak ve Türkiye İlişkileri Derinleşiyor

Irak ve Türkiye İlişkileri Derinleşiyor

Bağdat’ta İrakiye Üniversitesi’nin düzenlediği panele Türkiye’nin Bağdat Büyükelçisi Ali Rıza Güney, Uluslararası Üniversiteler Konseyi Başkanı Orhan Hikmet Azizoğlu ve birçok Iraklı akademisyen katıldı.
AA muhabirine demeç veren Irak Büyükelçisi Ali Rıza Güney, programda akademik anlamda ikili iş birliği alanlarının değerlendirildiğini belirterek, “Bu panelde akademik sorunların aşılması konusu ele alınacak ve bu konuda izlenecek yol haritası görüşülecek. Irak’ta Türkiye eğitim modeline olan ilgi büyük. Bu yüzden bu alandaki iş birliğini yürüterek birbirimize sinerji katmamız gerekiyor.” diye konuştu.
Irak’taki genç nüfusun önemini vurgulayan Güney, ülkedeki üniversite mezunu gençlerin Türkiye’de ve Türkiye’den mezun olan gençlerin Irak’ta iş fırsatlarını elde edebileceği ve iş dünyasının elçileri olarak görev yapabileceklerini aktardı.
Büyükelçi Güney, iki ülke arasında yapılan akademik iş birliğinin devam ettirilmesi amacıyla Irak Yüksek Öğretim Bakanlığıyla temaslar yaptıklarını sözlerine ekledi.
Uluslararası Üniversiteler Konseyi Başkanı Azizoğlu da panele Iraklı 20’den fazla devlet üniversitesi rektörünün katıldığını ifade ederek, bu çalıştayın önümüzdeki yıl mayıs ayında yapılacak “Türkiye-Irak Üniversite Rektörleri Paneli”ne katkıda bulunacağını belirtti.
Akademik, Diplomatik ve Kültürel İş Birliğinin Gelişmesi Kararları Alınacak
“Panelde çok önemli maddeler karara bağlandı ve bunlar YÖK, Dışişleri Bakanlığı ve Irak Yüksek Öğretim Bakanlığına sunulacak.” ifadelerini kullanan Azizoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu kararlar; akademik, diplomatik ve kültürel iş birliğinin gelişmesi ve ülkelerdeki üniversiteler arasında ortaklıkların oluşturulması. Türkiye, Cumhurbaşkanımızın liderliğinde her alanda olduğu gibi yükseköğretimde de İslam coğrafyasında öncü rol almaktadır. Türkiye’nin akademik merkez olması için önemli çalışmalar yapılmaktadır. Iraklı öğrencilerin Batı ülkeleri yerine ortak kültüre sahip olduğumuz Türkiye’de okumaları konusunda mutabıkız.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.