islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3434
EURO
34,9448
ALTIN
2.392,62
BIST
10.210,73
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
16°C
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
18°C
Pazar Açık
20°C
Pazartesi Açık
21°C
Salı Parçalı Bulutlu
24°C

Musul’da Ramazan

Musul’da Ramazan
19 Nisan 2023 09:00
A+
A-

Musul, Irak – Irak’ın kuzeyindeki bu şehirde Ramazan’ın Irak’taki herhangi bir yerden daha farklı bir tadı olduğu söylenmektedir.

Ramazan ayının başlamasına birkaç gün kala insanlar oruç günlerine hazırlanmak için çarşıya inmeye başlar. En eski ve en göze çarpan çarşı ise eski Musul’daki Babü’s-Saray’dır.

42 yaşındaki Muhammed Ghanem, Bab el-Saray’daki el-Attarin pazarında baharat dükkânının sahibidir. Al Jazeera’ya konuşan Muhammed, insanlar geniş aile yemekleri için hazırlanırken, çarşının Ramazan ayında her zamankinden daha da yoğun olduğunu söylemiştir.

“Bu çarşı, insanların giyim, gıda ve ev eşyaları gibi her türlü ihtiyaçlarını diğer çarşılara kıyasla daha uygun fiyatlarla karşılayabilecekleri bir yer olarak bilinmektedir. Bu nedenle, çevre illerden bile insanlar Ramazan ayında alışveriş yapmak için buraya gelirler. Bu nedenle, bu çarşı insanların ilgisini sık sık çekmektedir.”

Bir Musul Ramazan spesiyali de kuru üzüm suyudur. Bu içecek Irak’ın Kürt bölgesindeki dağlardan toplanır ve taze nane ile servis edilmektedir.

Masaharati veya Irak lehçesinde al-masharaji, Ramazan’ın bir başka özelliğidir. Bu folklorik uğraş, yalnızca kutsal ay boyunca uygulanır. Masaharati diye adlandırılan kişi elinde davuluyla sokak sokak dolaşıp oruç tutacak Müslümanları sahura uyandırır. Masaharati, Ramazan ayında birçok farklı Müslüman ülkesinde de görülür. Türkiye’de Ramazan Davulcusu olarak bilinir.

31 yaşındaki Musullu Ghufran Thamer, üst üste altı yıldır insanları uyandırmak için eski Musul sokaklarında dolaşmaktadır. Şehrin IŞİD silahlı grubundan kurtarılmasının ardından bu Musul geleneğini sürdüren ilk kişi olmuştur.

Musul halkının sevdiği bir başka Ramazan kültürü de, ilk olarak Osmanlı döneminde ortaya çıkan hakawati veya hikâye anlatıcısı olarak bilinen kişilerdir. Halka açık alanlarda oturup yoldan geçenlere hikâyeler anlatan bu kişiler oldukça sevilmektedir.

Bu kişiler anne babalarından ve atalarından duydukları eski olayları, birilerinin yazdığı veya bizzat kendinin kaleme aldığı hikâyeleri anlatmaktadır. Tüm anlatılan bu hikâyeler birer hikmet ve hayat dersi niteliğindedir.

(Fotoğraflar)

 

Kaynak: https://www.aljazeera.com/gallery/2023/4/12/photos-in-iraq-a-mosul-ramadan-is-special

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.