islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,2346
EURO
37,5346
ALTIN
2.881,73
BIST
8.939,67
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
25°C
İstanbul
25°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
27°C
Cuma Yağmurlu
22°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
22°C

Nobel’li Burma Müslüman Soykırımcısına Yaptırım

Nobel’li Burma Müslüman Soykırımcısına Yaptırım

Mirat Haber Ajansı

Avrupa Parlamentosu, Myanmar’ın (Burma) sivil lideri Aung San Suu Kyi’yi Rohingya topluluğuna karşı işlediği kitlesel kıyım suçları nedeniyle “Sakharov Ödül topluluğundan” çıkardı. AB meclisi, eski demokrasi kampanyacısına 1990 yılında en büyük insan hakları ödülünü vermişti. Nobel Barış Ödülü’nü almadan bir yıl önce bu ödülü almış olmasına karşın Aung-San Suu-Kyi artık ödül alanlara yönelik etkinliklere katılamayacak. Ödül, kadın liderin 1990 öncesi çalışmaları için verilmişti ve geri alınamıyor. Ancak gelecekteki etkinliklerden dışlanması, Avrupa Parlamentosu tarafından verilebilecek en güçlü ceza.

Çoğunluğu Müslüman bir azınlık olan 700.000’den fazla Rohingya, 2017’de Myanmar ordusunun kanlı baskısının ardından komşu Bangladeş’e kaçtı. BM müfettişleri, Rakhine eyaletindeki askeri görevlerin Müslüman topluma karşı soykırım amacıyla yürütüldüğü sonucuna vardılar. Myanmar, soykırım suçlamalarını ve askeri önderliğindeki hedefe yönelik şiddet iddialarını reddetti. Aung San Suu Kyi, geçtiğimiz Aralık ayında Uluslararası Adalet Divanı’nda (UAD) yaptığı bir konuşmada ülkesinin ordusunu soykırım iddialarına karşı savundu. 30 dakika süren konuşmasında Rohingya kelimesini bir kez bile kullanmadı. Eleştirenler, reddinin Myanmar’ın Müslüman azınlığını kimlikleri ve haklarından soyma girişiminin bir parçası olduğunu ifade ettiler.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.