
İsrail İskan Bakanı Yitzhak Goldknopf, Başbakan Binyamin Netanyahu’ya sunduğu resmi dilekçeyle başbakan yardımcılığı görevinden istifa ettiğini bildirdi.
Maariv gazetesinin aktardığına göre, İsrail hükümetinin koalisyon ortaklarından Ultra-Ortodoks (Haredi) Birleşik Tevrat Yahudiliği Partisi’nin lideri olan Goldknopf, dini okul (Yeşiva) öğrencilerinin zorunlu askerlikten muaf tutulmasını sağlamak amacıyla üstlendiği başbakan yardımcılığı görevinden çekildiğini duyurdu.
İstifasına ilişkin açıklamada bulunan Goldknopf, partisinin liderleriyle ortak bir karar aldıklarını ifade etti. Ancak Yedioth Ahronoth gazetesi, Goldknopf’un yalnızca başbakan yardımcılığı görevinden ayrıldığını, İskan Bakanlığı görevini sürdüreceğini ve koalisyon içinde yer almaya devam edeceğini bildirdi. Bu nedenle, istifasının “kısmi istifa” olarak değerlendirildiği belirtildi.
Goldknopf’un bu kararının, Haredi toplumu içinde büyük yankı uyandıran düğün görüntüleriyle bağlantılı olmadığı, esas olarak “zorunlu askerlik yasası” etrafında yaşanan krizle ilgili olduğu vurgulandı. Daha önce katıldığı bir düğünde Haredilerin “askere gitmektense ölürüz” sloganları eşliğinde dans ettiği görüntülerin ortaya çıkması, hem iktidar hem de muhalefet çevrelerinden sert tepkiler almıştı.
Daha önce Netanyahu’yu, Haredilerin askerlikten muaf tutulmasını sağlayacak yasa tasarısının meclise sunulmaması halinde hükümetten çekilmekle tehdit eden Goldknopf, Yahudi Gücü Partisi’nin koalisyona katılmasıyla geri adım atmak zorunda kalmıştı.
İsrail Yüksek Mahkemesi, 25 Haziran’da aldığı kararla Haredi erkeklerin askerlikten muaf tutulmasının hukuki bir dayanağı olmadığını ve uygun yaş grubundakilerin askere alınması gerektiğini belirtmişti. Hükümet ise 15 Kasım’da, orduya 7 bin Haredi’yi askere çağırma yetkisi verdi.
İsrail’de nüfusun yaklaşık yüzde 12’sini oluşturan Harediler, zorunlu askerlik hizmetine karşı çıkmakta ve yaşamlarını Tevrat çalışmalarına adamaktadır. Ülkede yasalar gereği 18 yaşını dolduran herkesin askerliğe katılması zorunlu olsa da, Haredilerin bu uygulamadan muaf tutulması uzun yıllardır süregelen tartışmaların merkezinde yer almaktadır.
MiratHaber.com – YouTube