islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5196
EURO
34,9158
ALTIN
2.433,83
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Salı Az Bulutlu
16°C
Çarşamba Az Bulutlu
18°C
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Az Bulutlu
19°C

Yedioth Ahronoth: “Gazze’deki Savaş Nedeniyle İsrail Ekonomisi Boğuluyor”

Yedioth Ahronoth: “Gazze’deki Savaş Nedeniyle İsrail Ekonomisi Boğuluyor”
28 Aralık 2023 09:00
A+
A-

Yedioth Ahronoth gazetesinde yer alan bir makalede, Gazze Şeridi’nde yaşanan savaşın “fahiş” mali maliyetinin işgal ordusunun tahminlerinden çok daha büyük olduğunun ortaya çıkmasıyla İsrail ekonomisinin durumun ciddiyetini şimdiden hissetmeye başladığı belirtildi.

İsrailli yazar Yossi Joshua makalesinde, devam eden savaşın Tel Aviv’e bütçeyi aşan 18 milyar dolarlık büyük harcamalara mal olduğu yönündeki keskin gerçeğin ortaya çıktığını ortaya koydu.

Joshua İsrail’in Amerika Birleşik Devletleri’ne karşı korkunç ihtiyacını vurgulayarak, ABD‘nin İsrail’e askeri ekipman ve mühimmattan ihtiyaç duyduğu sevkiyatlarla dolu 230 uçak ve 20 gemiyi gönderdiğini açıkladı ve şöyle dedi: “Bu sadece yardım değil, bu bir cankurtaran halatı”.

Pek çok İsrailli şirket, yabancı ülkelerle mühimmat ve silah tedarik etme sözleşmelerini iptal etmek ve bunları İsrail ordusuna tedarik etmeye öncelik vermek zorunda kaldı; bu da onların silah pazarındaki konumlarını ve güvenilirliklerini etkileyecektir.

KÖTÜLEŞEN BÜTÇE AÇIĞI 

İsrail Maliye Bakanlığı, İsrail’in yalnızca geçtiğimiz kasım ayında 17 milyar şekel (yaklaşık 4,5 milyar dolar) bütçe açığı kaydettiğini söyledi. Bu, İsrail Merkez Bankası Başkanı’nın, ekonomik kayıpların İsrail’in gayri safi yurt içi hasılasının %10’una, yani yaklaşık 52 milyar dolara eşdeğer bir orana ulaşacağını beklemesinin ardından geldi.

Bu düşüşe kısmen neden olan savaşın olumsuz etkileri nedeniyle İsrail’in gayri safi yurt içi hasılasının 2023 yılında yüzde 6,5’ten yüzde 2’ye gerilemesi, 2024 yılında ise büyümenin tamamen durması bekleniyor.

Çeviri: Tuğba Hamarat

Kaynak: www.aljazeera.net

MİRATHABER.COM – YOUTUBE

ETİKETLER: ABD, GAZZE, İsrail, Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.