
HELSİNKİ – 4 Aralık 2025
Finlandiya Cumhurbaşkanı Stubb: Türkiye Oyunun Kurallarını Değiştirdi
Türkiye’siz Düzen Kurulamaz
Finlandiya Cumhurbaşkanı Alexander Stubb, Foreign Affairs dergisinde yayınlanan makalesinde Türkiye’yi küresel dengelerin yeni belirleyicisi olarak gösterdi.
“Ankara Kritik Güç Konumunda” Stubb, “Türkiye oyunun kurallarını değiştiren konuma geldi” dedi.
Küresel Güney’in Belirleyici Aktörleri Brezilya, Hindistan, Suudi Arabistan ve Türkiye gibi orta güçlerin ekonomik ve jeopolitik ağırlığıyla yeni dünya düzeninde kilit rol oynayacağını vurguladı.
Batı’ya “Son Şans” Uyarısı II. Dünya Savaşı sonrası liberal düzenin çöktüğünü belirten Stubb, “Bu Batı’nın son şansı. Çok geç olmadan yeni düzen kurulmalı” ifadelerini kullandı.
Türkiye’siz Düzen Kurulamaz Ankara’nın NATO üyeliği, Afrika’daki yatırımları ve enerji diplomasisiyle hem Batı hem Doğu arasında köprü olduğunu yazdı.
Küresel Güney’in Kalbi Türkiye’de Atıyor Stubb, yaklaşık 125 ülkeyi kapsayan Küresel Güney’in oyununun belirleyici olacağını, Türkiye’nin bu blokta başı çektiğini belirtti.
Makale uluslararası kamuoyunda geniş yankı uyandırdı. Türkiye Dışişleri kaynakları değerlendirmeyi “gerçekçi ve olumlu” buldu.
İslami Haber ”MİRAT” – YouTube