islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4391
EURO
34,7934
ALTIN
2.433,17
BIST
10.082,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Salı Az Bulutlu
15°C
Çarşamba Az Bulutlu
17°C
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Hafif Yağmurlu
16°C

Milliyetçilik ve İslam dünyası

Milliyetçilik ve İslam dünyası
17 Kasım 2017 07:50
A+
A-

Milliyetçilik, bir insanın; sadece belli bir kavimden gelmesinden dolayı elde edeceğini düşündüğü üstünlük veya ayrıcalık felsefesi. Dolayısıyla, böyle bir kanaat; tüm araştırma, çalışma ve güzel özellikleri bir anda ikinci plana atması bakımından son derece zararlı bir düşünce oluyor.

Bir kişinin veya toplumun,belli bir ırktan gelmesi; onun değiştirilemez kimliğini teşkil ediyor. Fakat, bu değiştirilemez kimlik, ona ekstra bir ayrıcalık vermiyor ve vermemeli de. Böyle bir durum, belirli bir sınıftan gelen kişilerin, başkaları üzerinde üstün bir konuma gelmeleri gibi, bir problemi ortaya çıkarıyor.

Belirli bir aile veya gruptan olmak, o kişileri birbirine yaklaştırır ve dayanışma ortaya çıkarır. Aynı milletten olmanın da, tarihi ve kültürel birlikteliğini gözardı etmemek gerekiyor. Fakat Milliyetçilik, ırka ve o toplumun hakimiyetine dayalı bir ideoloji. Batı’da ortaya çıkan bu kavram, başka ortak değerler olmadığı için benimsenmiş. Bizde olduğu gibi, İslam gibi kardeşlik ve hukuk temelli bir yaşama felsefesi kurulamadığı için ön plana alınmış. Ayrıca, kişilerin nefislerine hoş gelmesi ve kendi milleti adına, başka milletleri baskı altına almak için de bir mekanizma ortaya çıkardığı için kolay benimsenmiş bir ideoloji.

Gelelim İslam dünyasındaki milliyetçi ve mezhepçi tutumlara. İslam dünyasındaki mezhep çatışmaları, İslam’ın dışında şekillenmiş Şia anlayışları veya bozulmuş bazı dini hareketlerin Batı emperyalizmi tarafından kışkırtılmaları veya kullanılmaları sonucunda ortaya çıkıyor. Bu arada, cehaletin getirdiği garip ve ayrılıkçı birliktelikler de var. İslam dünyası, yaklaşık yüz yılın üzerinde; batı’nın kukla olarak diktiği yöneticiler tarafından idare olunuyor. Batı, Özellikle Arap baharından sonra; artık kukla yöneticilere sahip olamadığı için, İslami gruplar içindeki bazan mezhep, bazan da liderlerinin metot farklılığını tırmalayarak problemlere yol açmak ve böylelikle  İslam dünyasının imkanlarından faydalanmak istiyor.

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.