islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3882
EURO
34,7847
ALTIN
2.410,20
BIST
10.099,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
17°C
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Az Bulutlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C

Yemen: “Suudlara Güvenilmez, Ateşkesleri Taktik Amaçlı”

Yemen: “Suudlara Güvenilmez, Ateşkesleri Taktik Amaçlı”
10 Nisan 2020 11:37
A+
A-

Mirat Haber Ajansı

Yemen’de yıkım ve soyırım etkisi yapan beş yıllık Suudi Arabistan bombardımanı ve Suudi Arabistan yönetimindeki Aden merkezli Güney Yemen güçlerinin, nüfusun ağırlıklı yer aldığı başkent Sana ve Kuzey Yemen’e saldırısının beşinci yılı sona erdi. Bu yıldönümünde Suudi Arabistan’ın ve onun güdümünde olan silahlı güçlerin ilan ettiği ateşkese rağmen Yemenliler bunun kısa süreli olacağı ve taktik amaçlı planlandığı kanaatinde. Özellikle Şii Husi ağırlıklı milis güçler, Kuzey Yemendeki bedevi ağırlıklı güçlere ve Suudi Arabistan’a güvenmemekte.

Suudlar, geçen aylarda Birleşik Arap Emirlikleri ile anlaşarak bütün askeri güçleri kendi idaresi altına aldılar. Genelde Suudi Arabistan komutada görünse de askerin gerçek yönetiminin İngiltere olduğu, temel kararları İngiliz danışmanların verdiği, ülkeyi yöneten çok genç yaştaki Bin Salman’ın askeri olaylardan anlamadığı yaygın olarak belirtilmekte. Öte yandan kullanılan askeri silah ve mühimmatı da yaygın olarak İngiltere sağlamakta. Anlamsız savaşta yüzbinlerce insan doğrudan silahlarla, milyonlarca insan da kolera gibi hastalıklar ve açlık sonucu hayatını yitirdi.

Hafta başında Suudi Arabistan Covid-19 nedeniyle iki hafta boyunca ateşkes ilan edildiğini, bunun daha da genişletilebileceğini açıkladı. Yemen’de henüz resmi vaka bulunmamakta ancak Suudi Arabistan’da binlerce vaka ve yaygın ölümler olduğu kısmen resmi veriler kısmen de ülkedeki kaynaklarca bildirilmekte.

Bu arada Yemen’deki El-Mesire kanalı Suudi Arabistan’ı sadece Covid-19 bulaşan kişileri sınır noktalarından Yemen’e göndermekle suçladı. Askeri güçlerin, gelenleri tespit ettiği ve önlem alarak karşılama işlemlerini yaptığı belirtildi. Dünya Sağlık Örgütüne de tepki gösterilen haberde, örgütün Yemen’e yardım için resmi Korona vakası olmasını şart koştuğu, halbuki savaş altındaki Yemen’in test yapacak bir donanımı olmadığı açıklandı. Örgütün ülkeye eşantiyon olarak sadece 30 termometre cihazı ihsan ettiği bildirildi.

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.