islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3609
EURO
34,6755
ALTIN
2.408,97
BIST
10.094,12
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
17°C
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Az Bulutlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C

Cezayirli Gazeteciye Mahkeme Darbesi

Cezayirli Gazeteciye Mahkeme Darbesi

Mirat Haber Ajansı

Cezayir mahkemesi, gazeteci Halid Dırareni’yi temyiz üzerine iki yıl hapis cezasına çarptırarak asıl cezasını düşürdü. İnsan hakları STK’ları bu kovuşturmayı basın özgürlüğünün ihlali olarak kınadı. Casbah Tribune haber sitesinin editörü ve Sınır Tanımayan Gazeteciler’in (RSF) Cezayir muhabiri Dırareni, geçen yıl ülkenin demokrasi yanlısı hareketini haber yapmada önemli bir rol oynamıştı. Protesto hareketiyle bağlantılı olarak “silahsız bir toplantıyı kışkırtmaktan” ve “ulusal birliği tehlikeye atmaktan” suçlu bulundu. Cezası ertelenmedi, yani cezasını çekmek için hapiste kalması gerekiyordu. 10 Ağustos’taki ilk mahkeme kararında, Dırareni üç yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Bundan önce de beş aydan fazla bir süredir tutuklu yargılanıyordu. Hirak hareketi geçen yıl Şubat ayında başlatılmış ve protestoları ateşlerek Abdülaziz Buteflika’nın yirmi yıllık cumhurbaşkanlığının sona ermesini sağlamıştı. Ancak yapılan seçimlere hile karıştığı iddia edilmekte ve yerine gelen Abdülaziz Tebune’nin cumhurbaşkanlığı muhaliflerce meşru görülmemekte.

Cezanın ağırlığı, Dırareni’yi desteklemek için mahkemeye gelen gazetecilerin tepkisine neden oldu. Drareni, Hirak protesto hareketinin önde gelen iki aktivisti Samir Benlarbi ve Slimane Hamitouche ile birlikte yargılanmıştı. Benlarbi ve Hamitouche aynı suçlamalarla karşı karşıya kaldı, ancak dört ay hapis cezasına çarptırıldılar ve tutukluluk süresinden düşülerek serbest bırakıldılar. Drareni, kendisine yöneltilen tüm suçlamaları reddetti. Gazeteci olarak sadece işini yaptığını belirtti. Duruşma sırasında önemli ölçüde kilo verdiği anlaşılan Drareni, endişe verici sağlık durumu nedeniyle derhal ve koşulsuz serbest bırakılmasını talep eden uluslararası bir dayanışma kampanyasıyla desteklendi. Drareni’nin davası, yeni Cezayir hükümeti tarafından Hirak aktivistlerine, siyasi muhaliflere, gazetecilere ve blog yazarlarına yönelik artan baskı bağlamında açılmıştı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.