islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5968
EURO
34,8683
ALTIN
2.494,71
BIST
9.593,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Açık
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
21°C
Salı Az Bulutlu
22°C

Mozambik: Müslüman Kadını Öldürenler Asker Giysili Aktörlerdi

Mozambik: Müslüman Kadını Öldürenler Asker Giysili Aktörlerdi

Mirat Haber Ajansı

Uluslararası Af Örgütü, Mozambik’in kuzeyinde Müslümanların ağırlıklı oarak yaşadıkları ve son dönemde bazı terör eylemlerine sahne olan Cabo Delgado bölgesinde askeri üniformalı adamlar tarafından çıplak bir hamile kadının öldürülmesi konusunda bağımsız bir soruşturma açılması çağrısında bulundu. Ancak hükümet bu zulmü üstlenmedi ve askerlerin değil bölgedeki silahlı isyancıların işi olarak gösterdi. Geçtiğimiz hafta, insan hakları grubu Mozambik orudus tarafından yapılan kafa kesme, işkenceler, isyancıların parçalanması ve olası yargısız infazları gösteren diğer videoları yayınlamıştı. Bu hafta da askeri üniformalı erkeklerin silahlı bir grubun üyesi olmakla suçladıkları hamile bir kadını dövdüklerini gösteren söz konusu video görüntüleri ortaya çıktı. Kadın kaçmaya çalışırken onu arkadan vuruyorlar. Videoda erkeklerin yol kenarındaki kadını öldürmek için birbirlerine bağırdıları duyulmakta.

Film, askerlerin silahlı bir isyanla savaştığı en kuzeydeki Cabo Delgado eyaletinde çekildi. Uluslararası Af Örgütü, Mozambik güvenlik güçlerini bu olaydan önce de Cabo Delgado’da insan hakları ihlalleri ve acımasız cinayetlerle suçladı. Ancak Salı günü İçişleri Bakanı Amade Miquidade, katillerin ülkede kargaşaya neden olmak için hükümet birlikleriyle “aynı” üniformalar giyen silahlı savaşçılar olduğunu söyledi. Bu videoyu terörist propagandası olarak nitelendirdi ve DAEŞ ya da El Kaide bağlantılı teröristlerin bu taktikleri ilk kez kullanmadıklarını söyledi. Avrupa sömürge imparatorluklarından evvel Zanzibar ticaret federasyonu üyesi bir Müslüman ülke olan Mozambik, Portekiz sömürgeciliği sırasında halkın geniş bölümü Hristiyanlaştırılmış ve dil olarak da Arapça ve Bantu karışımı Afrika ortak dili olan Svahili yerine Portekizceyi benimsemişti. Ülkede Müslümanlar nüfusun altıda biri kadar.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.