islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4151
EURO
34,7918
ALTIN
2.432,79
BIST
10.082,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Salı Az Bulutlu
15°C
Çarşamba Az Bulutlu
17°C
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Hafif Yağmurlu
16°C

ABD, Afgan Kadınları Aşırılık Yanlısı Saldırı Riskinin Artması Konusunda Uyardı

ABD, Afgan Kadınları Aşırılık Yanlısı Saldırı Riskinin Artması Konusunda Uyardı

Mirat Haber Ajansı

Amerika Birleşik Devletleri Afganistan’daki kadınları aşırılık yanlısı grupların saldırı riskinin arttığını iddia ediyor. ABD’nin Kabil büyükelçiliği Perşembe günü yaptığı açıklamada, aşırılık yanlısı örgütlerin hükümet, sivil işçiler, öğretmenler, insan hakları aktivistleri, büro çalışanları ve hükümet çalışanları da dahil olmak üzere çeşitli kadın hedeflere yönelik saldırılar planlamaya devam ettiğini söyledi. Mesajın, Taliban ve Afgan hükümetinin, savaşın parçaladığı ülkenin geleceği hakkında uzun süredir ertelenen doğrudan müzakerelerin ilk turu için Doha’da bir araya gelmesi bağlamında yayınlandığı belirtiliyor.

Hem Taliban hem de DAEŞ Afganistan’da faaliyet gösterirken kadınlara yönelik saldırıların da arttığı iddia edilmekte. Cuma günü, polis memurları izlerken iki genç kadının Kabil sokaklarında saldırıya uğradığını gösteren bir video sosyal medyada geniş bir şekilde paylaşıldı. Geçen ay, hükümetin barış müzakere ekibindeki kadınlardan biri olan Fevziye Kufi, bir suikast girişiminden sağ kurtuldu. Kısa bir süre önce, Afganistan’ın Bağımsız İnsan Hakları Komisyonu üyesi 24 yaşındaki Fatima Halil’e bombalı araçla saldırı düzenlendi. O ve şoförü öldürüldü. Mayıs ayında, yeni doğum yapan 16 anne, batı Kabil’deki bir doğum hastanesinde öldürüldü. Afganistan, kadın olmak için dünyanın en zor ülkelerinden biri olmaya devam ediyor. 15 yaşın üzerindeki kızların ve kadınların okuryazarlık oranı yaklaşık %30. Daha geçen Perşembe, Afganistan’ın cumhurbaşkanı Eşref Gani, bir annenin adının çocuğun doğum belgesine eklenmesine izin veren bir değişikliği imzaladı. Devam eden müzakerelerle birlikte, birçok Afgan, kadınların eğitimden mahrum bırakıldığı ve evlerinin dışında çalıştığı Taliban döneminin potansiyel dönüşünden korkuyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.