islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
17°C
Salı Az Bulutlu
17°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
19°C

HAYRET SUUDİLER KİPA YASAKLAMIŞ

HAYRET SUUDİLER KİPA YASAKLAMIŞ
15 Mart 2024 16:15
A+
A-

ABD heyeti, kipa izni verilmediğinden dolayı Suudi Arabistan ziyaretini yarıda bıraktı.

ABD Uluslararası Dini Özgürlükler Komisyonu (USCIRF) Suudi Arabistan ziyaretini, kipa izni verilmemesi nedeniyle yarıda kesti. Haham Abraham Cooper, Diriye kentinde yetkililerin kipasını çıkarmasını talep ettiğini, ancak bu talebi reddettiğini açıkladı. Bu olay üzerine, USCIRF heyeti ziyareti yarıda kesti ve ardından ülkeyi terk etti. Amerika Birleşik Devletleri Uluslararası Dini Özgürlükler Komisyonu (USCIRF) şöyle bir açıklama yaptı. “Bir heyet Suudi Arabistan’ın Diriye kentini ziyaret etmekteyken, Komisyon Başkanı Haham Abraham Cooper’dan kipasını  (Yahudi erkeklerin taktığı)  çıkarmasını istediler. Cooper, bu talebi reddetti.

Diriye kenti, Suudi Arabistan’da UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunmaktadır. Cooper, bir miras alanında, özellikle Yahudi olduğu için kimsenin erişiminin engellenmemesi gerektiğini belirterek tepkisini ifade etti.

USCIRF’ten yapılan açıklamaya göre, Cooper ve Davie Diriye ziyareti için davet aldı. Ancak, bu tur birkaç defa ertelendikten sonra Suudi yetkililer, ziyaret sonunda bir talepte bulundular. Buna göre, Cooper’ın alanda ve halka açıkken kipasını çıkarması gerektiğini söylediler. Suudi Dışişleri Bakanlığı bu ziyareti onaylamış olsa da, bu şartı sundular.

Cooper, Suudi Arabistan’ın “2030 Vizyonu”nun değişim sürecini cesaretlendirdiğini belirtti. Ancak, antisemitizmin arttığı bir dönemde kipasının çıkarılmasının istenmesi, USCIRF olarak ziyaretlerini sürdürmelerini engelledi. Bir Amerikan devlet kurumu temsilcisi olarak din özgürlüğünün ihlal edilmesini üzücü bulduğunu ifade etti.

USCIRF, ABD Kongresi’ndeki hem Cumhuriyetçi hem de Demokrat üyelerin desteğiyle bağımsız bir komisyon olarak faaliyet gösterir.

USCIRF Başkan Yardımcısı Davie, yaşananları “acı verici” bulduğunu söyledi. Bu durum, Suudi Arabistan’daki dini özgürlüklerin artışına dair gözlemlerle ve hükümetin resmi değişim söylemiyle çelişiyor. Davie, bu çelişkiyi eleştirdi.

Bu olay, Washington’un Gazze’deki savaş sonrası Suudi Arabistan ve İsrail ilişkilerini normalleştirme çabaları sırasında gerçekleşti.

NASIL YORUMLAYALIM?

Yahudilikte ne derece önemlidir, bilmiyoruz ama KİPA bir Yahudi alametidir.

Bu sebeple Haham Abraham Cooper, Suudi Arabistan‘ın Diriye kentini ziyareti sırasında yetkililerin kendisinden kipasını çıkarmasını istemesi karşısında kipasını çıkaramayıp geziyi yarıda kesmesi tebrik edilecek bir davranıştır.

İnancı ne olursa olsun inancından taviz vermeyen insan şahsiyetlidir, kendisine güvenlidir. Bir Yahudide de görülse ilkeli davranış takdir edilmelidir.

Bunun gibi uyguladıkları ilkeler çizgisinde kipanın çıkarılmasını isteyen Suudi yetkililerin, muhatabın bir Amerikan devlet kurumu temsilcisi olduğu için ödün vermemeleri de takdiri şayan bir davranıştır. Onları da kutluyoruz.

Olaydan alınacak dersi genelleyelim:

Yahudi Kipasından taviz vermezken Müslüman kadın örtüsünden ödün verebilir mi? Verirse şahsiyetini koruyabilir mi?

MİRATHABER.COM -YOUTUBE- 

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.