islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4003
EURO
34,6587
ALTIN
2.392,12
BIST
10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
17°C
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Az Bulutlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C

Bilgi Savaşı Çağında Kremlin’in Yeni-Eski Propagandası

Bilgi Savaşı Çağında Kremlin’in Yeni-Eski Propagandası

Mirat Haber Ajansı

III. Dünya Savaşı Rus devlet propaganda programlarında düzenli bir konu haline geldi. Kremlin’in önde gelen propagandacıları her gece Batı’nın “ekonomik olarak boğucu” yaptırımlarını kınıyor ve savaşın mantıklı bir sonuç olduğunu öne sürüyor. Varılan sonuç genellikle, Rus siyasetçilerinin ve iş dünyasının devlerinin, akrabalarıyla iletişim kurmak da dahil olmak üzere Batı ile tüm bağlarını koparmaları gerektiği. Batı aynı zamanda kötü şöhretli bir “beşinci kol” oluşturarak Rusya’yı parçalamakla da suçlanıyor. Bu kez on binlerce Rus’un aylardır Putin karşıtı yürüyüşlerde yürüdüğü Uzak Doğu’da.

Doğu ile Batı arasında asırlık bir “medeniyetler çatışması” teması 1950’lerden kalma bir tarzda devlet medyasında yeniden su yüzüne çıktı. Batı, Vladimir Putin’in müttefiklerini ekonomik yaptırımlarla cezalandırmaya ve dünyadaki Rus hareketini engellemeye devam ederse, diyorlar bu programlar. Moskova, diğer Batılı muhaliflerle ittifaklar kurarak karşılık verecek düşüncesi sıkça çıkıyor. Ancak Rusya’nın yaptırımlarla aynen karşılık verme ve tek başına veya diğer Batı karşıtı konularla mücadele etme yeteneği çok sınırlı, yine de göz ardı edilemez, deniyor. Halkı evde rahatlatmak için her şeyden önce geleneksel askeri üstünlük propagandası var. Geçen hafta sonu Putin, Rusya’nın son nükleer silahlarını tartışmak için televizyona çıktı. Dünyanın her yerine ulaşabileceklerini söyledi. İzleyicilere, yenilikçi hipersonik süzülme araçlarının Teksas veya Fransa büyüklüğündeki bir bölgeyi yok edebileceği söylendi. Ancak Batılıları Rus cephaneliğindeki silahlardan daha fazla korkutan ve seçimlere müdahale eden başka bir seçenek daha var. Putin Cuma günü Beyaz Saray’dan “bilgi savaşı” konusunda ateşkes istedi. Batılı istihbarat kurumlarının Kremlin’in 2020 başkanlık seçimlerini hedeflediğini söylediği düşünüldüğünde, hareket biraz hiciv niteliğinde. Hem Brexit oylaması hem de ABD 2016 seçim kampanyasına internetin karanlık koridorları aracılığıyla Moskova’dan müdahale edildiğine dair haberlerden sonra, Rusya bu günlerde batılılar için de korkutucu bir ülke.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.