islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5183
EURO
34,7860
ALTIN
2.420,70
BIST
9.677,20
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
°C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Irak Dışişleri Bakanının İlk İran Ziyareti

Irak Dışişleri Bakanının İlk İran Ziyareti

Mirat Haber Ajansı

Devlet haber ajansına göre, Irak dışişleri bakanı üst düzey İranlı yetkililerle ikili görüşmeler yapmak üzere hafta sonu Tahran’a gitti. Fuad Hüseyin, İran başkentine yaptığı ilk ziyarette İranlı mevkidaşı Muhammed Cevad Zarif ve Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile bir araya geldi. Zarif, Hüseyin ve Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi ile Temmuz ayı ortasında Bağdat’ı ziyaret etmişti. Zarif’in, Ocak’taki ABD hava saldırısının Bağdat’ın uluslararası havaalanının dışında üst düzey İranlı general Kasım Süleymani’yi öldürmesinden bu yana Irak’a yaptığı ilk ziyaretti. Saldırı, Irak’ı Ortadoğu’da istikrarını bozabilecek bir ABD-İran vekalet savaşının eşiğine getirdi.

Üst düzey Iraklı diplomatın iki günlük Tahran ziyaretinin arkasındaki ana nedenler bilinmiyor. İran, komşu Irak’ı, ABD’yi Tahran ve dünya güçleri arasındaki 2015 nükleer anlaşmasından çıkardıktan sonra Başkan Donald Trump’ın 2018’de yeniden uyguladığı ABD yaptırımlarını atlamanın olası bir yolu olarak görüyor. Geçen yıl İran’ın Irak’a ihracatı yaklaşık 9 milyar doları buldu. İki ülke, miktarı 20 milyar dolara çıkarmayı ele alacak. Mevcut küresel salgından önce, yaklaşık 5 milyon İranlı hacı, Irak’ın Şii kutsal yerlerini ziyaret etmek için yılda yaklaşık 5 milyar dolar getiriyordu. İki ülke hala geçmişten gelen çatışmanın üstesinden gelmek için çalışıyor. İran, eski Irak diktatörü Saddam Hüseyin’in 1980’lerin başında işgalinden sonra, her iki tarafta da yaklaşık 1 milyon kişinin ölümüne yol açan sekiz yıllık bir Irak savaşında savaşmıştı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.