islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
17°C
Salı Az Bulutlu
17°C
Çarşamba Az Bulutlu
18°C
Perşembe Az Bulutlu
19°C

Akdeniz’in Ortasında Kitlesel Hayalet Ölümler

Akdeniz’in Ortasında Kitlesel Hayalet Ölümler
22 Mayıs 2020 15:28
A+
A-

Mirat Haber Ajansı

Gittikçe daha fazla göçmen geldikçe Avrupa limanlarını kapatıyor ama hiçbir insani yardım gemisi bunları kurtarmıyor. Koronavirüs pandemisi manşetlere hükmederken, aktivistler Akdeniz’in gözden kaçan bir “trajedi” sahnesi olduğundan endişeliler. Geçen haftalarda İtalya’ya hafta sonu erişen 79 kişi dahil sadece bir avuç göçmen inişi gerçekleşti. İtalya, göçmen taşıyan özel gemilerin salgından önce bile yanaşmasına izin vermiyordu. Malta Başbakanı Robert Abela, Libya’dan İtalya’ya yelken açmaya çalışan en az beş göçmenin ölümündeki rolü nedeniyle geçen ay soruşturma altındaydı. Maltalı bir devriye botunun, göçmenin tekne motorunun kablolarını kestiği iddia ediliyor. Avrupalı deniz devriyelerin kitlesel olarak göçmen katliamı yaptığından korkulmakta.

Uluslararası örgütler ve STK’lar, geçen hafta itibarıyla tüm kurtarma operasyonları durdurulduğu için durumun daha da ciddi hale geldiğini söylüyor. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), Ocak ayından bu yana bölgede 179 kişinin öldüğünü tahmin ediyor. İtalya ve Malta pandemi Avrupa’yı sert bir şekilde vurarak Nisan başında limanlarını kapattılar. O zamanlar sadece iki kurtarma botu faaliyete geçti, Alman STK Deniz Gözü tarafından yönetilen Alan Kurdi gemisi ve İspanyol kuruluşu Maydayterraneo tarafından kiralanan Aita Mari. Her ikisi de şimdi İtalyan sahil güvenlik görevlileri tarafından iddia edilen teknik sorunlar nedeniyle ele geçirildi. Bu hamle, kampanya grupları tarafından haksız olarak nitelendirildi.

UNHCR, Libya sahillerinden çıkışların bir yıl önceki aynı döneme kıyasla neredeyse dört kat arttığını ve Ocak ile Nisan ayları arasında 6.629 Avrupa’ya ulaşma girişimi olduğunu söyledi. Ayrıca, Tunus’tan kalkış sayısı iki kattan fazla arttı. STK’lar, Avrupa konusunda bu konuda bir anlaşma yapılmasını istiyor ve insani yardım gemilerinin yokluğunda, şu anda 162 göçmenin iki turist gemisinde denizde mahsur kaldığını iddia ediyorlar. Uluslararası Akdeniz Örgütü, Orta Akdeniz’in “Dünya üzerindeki en tehlikeli deniz göç yolu olmaya devam ettiğini” söyledi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.