islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3799
EURO
34,7028
ALTIN
2.397,81
BIST
10.050,95
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
17°C
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Az Bulutlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C

Tacik hükümeti sürgündeki muhalifin ailesini taciz etti

Tacik hükümeti sürgündeki muhalifin ailesini taciz etti

Mirat Haber Ajansı

İnsan Hakları İzleme Örgütü ve Norveç Helsinki İnsan Hakları Komitesi, Tacik yetkilileri sürgündeki muhalefet aktivisti Fahreddin Saidmuhidinov’un ailesini taciz etmeyi bırakmaya çağırdı. Ortak açıklamada, hak gözlemcileri, Tacik makamlarının Kasım ayı sonlarında Saidmuhidinov’un akrabalarını çağırdığını, sorguladığını ve tehdit ettiğini söyledi. Görünüşe göre amaç, onu hükümete yönelik internet üzerinden eleştirisini durdurmaya zorlamaktı. 2016 yılından bu yana Avrupa Birliği’nin belirsiz bir ülkesinde ikamet eden Saidmuhidinov, Tacikistan İslami Rönesans Partisi’nin (IRPT) destekçisi, Tacikistan’da IRPT ise terör örgütü olarak listelenen ve 2015 yılında Tacik yetkililer tarafından yasaklanan bir muhalefet partisi. Saidmukhidinov’un çevrimiçi makaleleri Tacik hükümetinin muhalefet ve siyasi muhalefete karşı devam eden baskılarını eleştirdi.

Hak gruplarının ortak açıklamasında Saidmuhidinov, Tacikistan Devlet Ulusal Güvenlik Komitesi’nin kardeşini ve babasını 19 Kasım’da çağırdığını ve burada beş saat boyunca sorguya çekildiklerini ve tehdit edildiklerini söyledi. Sorgulayıcılar iki adama Saidmukhidinov’un tüm çevrimiçi faaliyetlerini durdurması, sosyal medya hesaplarını kapatması ve ülkenin korkulan güvenlik servislerinin başkanı Saimuddin Yatimov’dan alenen özür dilemesi gerektiğini söylediler. Saidmukhidinov’a göre, yetkililer babasına onu geri getireceklerini, ancak ailenin onu bir daha asla görmeyeceğini söyledi. Saidmukhidinov’un aile üyeleri, Aralık 2019’da da benzer şekilde yetkililer tarafından tehdit edildi. Pek çok hak aktivisti ve muhalif siyasetçi, son yıllarda güvenliklerinden korkarak Tacikistan’dan kaçtı. Tacik hükümeti, eleştirmenleri öldürerek, kaçırarak ve iade ederek ve ayrıca sürgündeki muhaliflerin Tacikistan’daki akrabalarına baskı uygulayarak yurtdışındaki karşıt hareketleri hedef almakta.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.