islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3972
EURO
34,6310
ALTIN
2.392,24
BIST
10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
17°C
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Az Bulutlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C

Libya Seçimlerinde Muhtemel Adaylar

Libya Seçimlerinde Muhtemel Adaylar

Libya başkanlık seçimlerinin bu yılın Aralık ayında düzenlenmesi planlanıyor, seçimde öne çıkan 9 potansiyel aday var.

Seçime katılacak adayların arasında nasıl bir yarış olacağı merakla bekleniyor.

1- Başbakan Abdulhamid Dibeybe: Şu anda Trablus merkezli hükümetin Başbakanı olan Dibeybe’nin başkanlık seçimlerine aday olması bekleniyor. 1958 senesinde Misrata’da doğan Dibeybe, son olarak görüşmelerin ardından ülkede uzlaşı hükümetinin başına getirilmişti.

2- Halife Hafter: Libya’nın doğusunu kontrolünde bulunduran “Libya Ulusal Ordusu”nun lideri ve savaş ağası Halife Hafter’in de başkanlığa aday olacağı konuşuluyor. Hafter’in ismi savaş suçlarıyla anılıyor, son olarak İsrail’in askeri ve politik desteğini alma girişimlerinde yer almıştı. Hafter diğer adaylardan en büyük askeri güce sahip olması nedeniyle ayrılıyor.

3- Fethi Başağa: Geçmiş hükümette İçişleri Bakanlığı görevini yürüten ve Başbakan Fayiz es Serrac ile sorunları bulunan Başağa, eski bir asker. Devrimin ardında kendisine bağlı milis güçleri kuran Başağa’nın Trablus ve çevresinde hem siyasi hem de askeri faaliyetleri bulunuyor.

4- Muhammed Halid Abdullah el Guveyl: Geçmişinde birçok üst düzey siyasi pozisyon bulunan Guveyl, BM’nin tanıdığı Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne girmemiş, Libya’nın batısındaki “Ulusal Kurtuluş Hükümeti”ni kurmuştu.

El Guveyl, mevcut Başbakan Dibeybe ile de başbakanlık için yarışıyordu.

5- Ali Zeydan: 2012-2014 döneminde Libya Başbakanı olan Ali Zeydan’ın da başkanlık yarışına gireceği söyleniyor. Zeydan, 1980’li yıllardan beridir Kaddafi yönetimine muhalefet ediyordu.

6- Osman Abdulcelil: Abdulcelil Libya’da eskiden Eğitim Bakanlığı görevini yürütmüştü, o da adaylığını resmi olarak açıklamış durumda. Akademik geçmişi olan Abdulcelil, genetik ve genetik mühendisliği alanında doktorası bulunan bir siyasi isim.

7- Arif Ali Nayid: İhya Libya partisinin lideri olan Nayid de aday olmak istediğini söyledi. 2011-2016 yılları arasında Libya’nın Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) büyükelçilik görevini yapan Nayid’in BAE ile yakın ilişkilerinin bulunduğu belirtiliyor. Akademik geçmişi de bulunan Nayid, eski başbakan Abdullah el Sani zamanında Ulusal Güvenlik Danışman’ıydı.

8- Fethi bin Şetvan: Kaddafi döneminde Sanayi ve Enerji Bakanı olan Fethi bin Şetvan, Kaddafi’nin devrilmesinden aylar önce Avrupa’ya kaçmıştı. Aslen bir mühendis olan Bin Şetvan, devrim sonrasında geri dönerek siyasi süreçlerde yer aldı.

9- İsmail el Şihtevi: İş adamı Şihtevi’nin de adaylığa istekli olduğu ifade ediliyor. Şu anda BAE’de yaşayan ve BAE yönetimiyle ilişki içerisinde olduğu söylenen Şihtevi’nin, geçmişte Halife Hafter’e Amerikan askeri araçlarının satılması konusunda aracılık ettiği de belirtiliyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.