islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
23°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
22°C

Rusya,  Ukrayna’da Sahte Bayrak Operasyonu Yapacak

Rusya,  Ukrayna’da Sahte Bayrak Operasyonu Yapacak

ABD, önümüzdeki ay başlayabileceğini söylediği bir Rus saldırısına bahane olarak kullanmak üzere bir “sahte bayrak” operasyonu yürütmek üzere Rusya’nın şimdiden sabotajcıları Ukrayna’ya yerleştirdiğini iddia etti.

İddialar, Ukrayna hükümetinin web sitelerine büyük çaplı bir siber saldırının yapıldığı gün ABD’nin bu açıklaması, oldukça dikkat çekiyor. ABD’nin açıklamasının hemen ardından Ukrayna devlet kurumlarına ait bütün sitelerin Ruslar tarafından hacklenmesi ve Rusya’nın Uzakdoğu’daki donanmalarını batıya doğru hareket ettirmesi de bu iddiayı doğrular nitelikte değerlendiriliyor.

Avrupa başkentleri geçen haftayı Cenevre, Brüksel ve Viyana, Rusya’nın Ukrayna sınırına 100.000’den fazla asker yığmasının yol açtığı krizi yatıştırmak için hiçbir şey yapmayan, başarısız görüşmelerle tamamladı.

Diğer yandan Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, “Rusya’nın doğu Ukrayna’da bir sahte bayrak operasyonu yürütmek üzere bir grup ajanı önceden konumlandırdığını gösteren bilgilerimiz var” olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Rusya’nın gönderdiği ajanlar, şehir savaşı ve Rusya’nın kendi vekil güçlerine karşı sabotaj eylemleri gerçekleştirmek için patlayıcı kullanma konusunda eğitildi.”

Psaki’nin iddiası, Pentagon sözcüsü John Kirby tarafından tekrarlandı ve Rusya’nın “Ukrayna’daki Rusça konuşan insanlara tekrar içeri girmek için bir bahane olarak saldırı gibi görünecek şekilde tasarlanmış bir operasyon” hazırladığını söyledi.

İsminin açıklanmasını istemeyen ABD’li bir yetkili de sosyal medya dezenformasyonunun çok önceden hızlandırıldığını şu sözlerle iddia etti: “Rus ordusu, bu faaliyetlere Ocak ayı ile Şubat ortasına kadar başlayarak bir askeri işgalin önünü hazırlayacak.

Yetkili, Aralık ayında Rusça günde ortalama 3500 yalan haber yayımlandığını ve bu haberlerde ‘Ukrayna ile Batılı destekçileri Rusya’ya saldırı yapmayı planlıyor’ algısı oluşturulmaya çalışıldığını belirtti.

Ukraynalı yetkililer, provokasyonun Rus büyükelçiliği veya konsolosluğunda şiddetli bir olay şeklinde olabileceğini ve Moskova’nın bundan sonra aşırı sağcı Ukraynalı aşırılık yanlılarını suçlayabileceğini belirtmişti.

Moskova’daki cumhurbaşkanlığı sözcüsü Dmitry Peskov, iddiaları “asılsız ve tamamen doğrulanmamış” olduğunu öne sürdü.

Rusya’nın Ukrayna’ya işgal planı ortaya döküldükten hemen sonra aynı gün Ukrayna, Dışişleri Bakanlığı ve Eğitim Bakanlığı da dahil olmak üzere birçok devlet dairesinin web siteleri siber saldırıya uğradı ve tamamı ele geçirildi.

Ukrayna makamlarının yaptığı açıklamaya göre, bilgisayar korsanları Dışişleri Bakanlığı’nın web sitesine şu mesaj bıraktı. “Ukraynalılar! Hakkınızdaki tüm bilgiler kamuya açık hale geldi. Kork ve daha kötüsünü bekle. O senin geçmişin, bugünün ve geleceğin.”

Kiev’deki cumhurbaşkanlığı ofisi başkanı Andry Yermak, Rus korsanlar tarafından ele geçirilen web sitelerinin “neredeyse %90’ının” öğleden sonra tekrar kontrol altına alındığını söyledi.

SAHTE BAYRAK OPERASYONU NEDİR, SAHTE BAYRAK OPERASYONU NE DEMEKTİR?

Sahte Bayrak Operasyonu, özellikle savaş arifesinde ve savaşın içinden çıkılmaz hallere dönüxtüğüü zamanlarda devletlerin başvurduğu bir kontrgerilla faaliyetidir. Sahti Bayrak Operasyonu yapmayı planlayan ülkenin Genel, Dış ve Askeri istihbarat birimlerinin keşif ve tespitlerinden elde edilen bilgiler birleştirilerek bir karşı harekât planlaması yapılır. Planlama, askeri operasyon uzmanları tarafından onaylandıktan sonra harekete geçilir. Savaş zamanında bu operasyonun saha uygulayıcıları silahlı kuvvetlerin “Özel Birim”leri olur. Ancak savaş öncesi durumlarda bu operasyonun saha uygulamasındaki emir komuta yine İstihbarat servisinin “özel Birim”inin elindedir.

Sahte Bayrak Operasyonu’nda dünyada en başarılı ülkelerin başında Rusya ve NATO’nun içinde kurulu bulunan GLADIO örgütü gelir.

Bu operasyonun amacı, hedef ülkedeki sivilleri kışkırtarak hükûmete ve orduya karşı herekete geçirmektir. Operasyon, halkı kendi amaçları doğrultusunda yönlendirmek için sanki onların yönetici ve ordularının bu olayı yaptığı kanaati oluşturulur.

Operasyonun adı, kendi ülkenin dışındaki hedef ülkede, o ülkenin askeri veya güvenlik birimleri ülkeyi savaşa sürükleyecek etkinlikte yapılan operasyondan geliyor.

Sahte Bayrak Operasyonu sadece savaş zamanında değil barış zamanında da dayıpılır.

Örneğin Türkiye’deki Gezi Olayları, bir Sahte Bayrak Operasyonu’dur. ABD ve NATO üyesi bir çok ülke, Recep Tayyip Erdoğan iktidarını devirmek için CIA ve GLADIO’yu harekete geçirerek halkı Erdoğan’a karşı ayaklandırmayı denemişti. FETÖ terör örgütü’nün yaptığı eylemlerin tamamı ve 15 Temmuz darbe girişimi de yine GLADIO ve CIA’nın ortak Sahte Bayrak Operasyonu’dur.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.