islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3791
EURO
34,6042
ALTIN
2.386,81
BIST
10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
17°C
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Az Bulutlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C

Dikkat! Verdiği Zarara İnanamayacaksınız

Dikkat! Verdiği Zarara İnanamayacaksınız

Balık, düzenli tüketildiğinde sayısız faydasıyla tam bir sağlık deposu. Sağlıklı yaşamın temelini oluşturan Akdeniz tipi beslenmenin en önemli protein kaynağı olan balığın pek çok sağlık faydasıyla hayatın vazgeçilmezlerinden biri

Haftada en az 2 kez balık tüketmenin zihinsel ve ruhsal sağlığımıza birçok olumlu etkisi bulunmaktadır. Özellikle kış aylarında tüketilen balık birçok hastalıktan korumaya yardımcı olmaktadır.

Balığın faydaları arasında bulunan; hafızayı ve zihni güçlendirici etkisi, tüm uzmanlar tarafından kabul edilmiş bir gerçektir.

Balık içeriğindeki zengin besin oranları yüzünden sıklıkla tavsiye edilir. Ancak denizlerdeki ve okyanuslardaki kirlilik balıkları zengin bir besinden çok büyük bir tehlikeye dönüştürüyor olabilir. Balıktaki toksik etkiler zamanla görme kaybına yol açabilir. Uzmanlar özellikle belirli balık türlerini tüketirken daha dikkatli olunması yönünde uyarılarda bulundu. Dünya Sağlık Örgütü ise deniz ve okyanuslardaki kirliliği önemli bir halk sağlığı sorunu olarak nitelendirdi.

Dikkatsiz balık tüketmek sağlığınıza çok büyük zarar verebilir. Toksik etkileri yüzünden balık yemek görme kaybına neden olabilir. Her balık türünde toksik etki çok yüksek olmasa da cıva adı verilen zararlı bir nörotoksinin izlerini de içerebilir.

BALIKTAKİ CIVA TEHLİKESİ
Pek çok kişi tarafından sevilen lezzetli ve omega-3 yağ asitleri ile dolu olan balık, genellikle çeşitli sağlık yararları için lanse edilir. Bununla birlikte, doğal ortamları, bakteri ve diğer işlemlerle metil cıvaya dönüştürülen cıva içerebilir. Balıklar, zehir dolu okyanus ve denizlerde yüzerken solungaçları bu zehirlere maruz kalır.

ÖNEMLİ BİR HALK SAĞLIĞI SORUNU
Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, “önemli bir halk sağlığı sorunu” olarak kabul edilen suda doğal olarak bulunan cıva, akciğerleri, böbrekleri, cildi ve hatta gözlerinizi hedef alan bir dizi sağlık komplikasyonuna yol açabilir.

Dr. Rabia Bourkiza’ya göre, endişe verici bir şekilde, bu nörotoksin açısından zengin balıkları tüketmek görme kaybına bile yol açabilir.

Dr. Bourkiza şunları söyledi: “Yüksek seviyelerdeki cıva, başlangıçta renkli görmede rahatsızlıkla kendini gösteren optik nöropatiye neden olabilir. “Bunu periferik görme kaybı ve ardından nihayetinde daha şiddetli, merkezi görme kaybı izliyor. Cıva genellikle kirli sularda yakalanan bazı balıklarda bulunur. Risk ne kadar ve ne tür balık yediğinize bağlı olacaktır.”

 

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.