islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3631
EURO
34,6632
ALTIN
2.391,94
BIST
10.189,99
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Cuma Yağmurlu
15°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C
Pazar Açık
20°C
Pazartesi Açık
22°C

Nijerya’da 750 bin yeni iş pozisyonu

Nijerya’da 750 bin yeni iş pozisyonu
Mirat Haber Ajansı

Nijerya, genç işsizliğinin arttığı bir ortamda 750.000’den fazla gence iş sağlama sözü veren gecikmiş bir program başlattı. Bu ay başlatılan program, hükümet yetkilileri tarafından ülke tarihindeki en büyük istihdam yaratma girişimi olarak duyuruldu. 136 milyon dolarlık Özel Bayındırlık İşleri (SPW) programı düşük vasıflı işçileri hedef alacak. Ekim ayından itibaren, ayda 53 dolar ödeyerek, asgari ücretin altında olan üç aylık işe yerleştirmeler planlanıyor. 2015 yılından bu yana 24 yaş altı işsizlerin sayısı neredeyse üçe katlanarak 14 milyona çıktı. Nijerya Ulusal İstatistik Bürosu’na göre, genç işgücünün %40’ını oluşturuyor. Nijerya’nın 200 milyonluk nüfusunun yaklaşık 83 milyonu günde 1 doların altında gelirle yaşıyor. Cumhurbaşkanı Muhammadu Buhari, 2018’de Londra’daki bir İngiliz Milletler Topluluğu etkinliğinde yaptığı yorumların Nijerya’daki gençlerin kendi işsizliklerine kendilerinin neden olduğu şeklinde yorumlanmasıyla büyük bir öfke oluşturmuştu.

Girişimcilik konusunda politikacılar ve hükümet arasında aylarca süren anlaşmazlıklar, çok övülen bu programın geçen yılın ortasından bu yana ertelenmesine yol açtı. Politikacılar ve yetkililer, kendi seçim bölgelerinde programa katılmaya hak kazanan gençleri seçmede aktif bir rol almak istedikleri için eleştirildi. Son yıllarda Nijerya ekonomisi, azalan petrol gelirlerinden ve yaygın olarak KOBİ’ler için zararlı olarak görülen iktisadi politikaların birleşiminden zarar gördü.

Korona ekonomik kalkınmanın düşmanı

Koronavirüs salgınının ekonomik yansımaları da ayrıca sorunları artırdı. Dünya Bankası’na göre, Covid-19 salgınının etkisi 5 milyon insanı daha yoksulluğa sürükleyecek. Nijerya’nın Çalışma ve İstihdam Bakanlığı, istihdam programının aynı zamanda en savunmasız kişileri Covid-19 salgınının yıkıcı etkilerinden korumayı amaçladığını bildiriyor. Hedefin, seçilen 774.000 işsiz Nijeryalıyı dikkatle seçilmiş projeleri yürütmek için programa derhal dahil etmek olduğunu söyledi. SPW, istihdam olasılıklarını iyileştirmek amacıyla hibe, kredi veya kısa vadeli işler sağlamak için hükümet tarafından başlatılan bir dizi girişimden biri.

Ancak SPW programının yönetimi ve etkinliği de sorgulanıyor. Muhalifler, kısa vadeli işlerin çok ihtiyaç duyulan nakit desteği ve deneyimi sunarken, uzun vadeli işsizliği ve yoksulluğu yok etmek için çok az şey yaptığını iddia ediyor. Başvuru süreci bir e-devlet portalı aracılığıyla yürütülecek. Geçen yıl Nijerya parlamentosu, milletvekilleri ve plandan sorumlu hükümet bakanı arasındaki güç mücadelesi sırasında programın durdurulması çağrısında bulundu. Birçok milletvekili, işlerin dağıtımı üzerinde kontrol istiyor. Bunun da kayırma ve yolsuzluklara yol açması kaçınılmaz olacak.

Diğer Afrika haberlerini aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.mirathaber.com/kategori/afrika/

Diğer Ekonomi haberlerini aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.mirathaber.com/kategori/ekonomi/

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.