islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5633
EURO
34,9059
ALTIN
2.427,50
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
21°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
18°C

AB: ABD İran Anlaşmasını İhlal Etti, Ambargosu Yasadışı

AB: ABD İran Anlaşmasını İhlal Etti, Ambargosu Yasadışı

Mirat Haber Ajansı

Avrupa Birliği’nin üst düzey dışişleri yetkilisi Josep Borrell, Salı günü yaptığı açıklamada, ABD’nin İran’ın nükleer hedeflerini engelleyen uluslararası bir anlaşmadan çekilmesi nedeniyle, bu anlaşmadaki üyeliğini İslam Cumhuriyeti’ne karşı kalıcı bir ambargo uygulamak için kullanamayacağını bildirdi. İran, 2015 yılında ABD, İngiltere, Almanya, Fransa, Çin ve Rusya ile bir anlaşma imzalamıştı. ABD Başkanı Donald Trump, 2018’de Washington’u bundan çıkardı ve ABD’nin “maksimum baskı” kampanyası adı altında Tahran’ı felç etmek için tasarlanan yaptırımları yeniden başlattı. Son zamanlarda ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve ABD Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Kelly Craft, İran’a karşı kalıcı bir ABD destekli ambargonun genişletilmesinin artık Washington için en büyük öncelik olduğunu söyledi.

Ancak AB dış politika sorumlusu Josep Borrell, ABD nükleer anlaşmadan çekildiği için artık bunun içinde bir rol olduğunu iddia edemeyeceği konusunda ısrar ediyor. Pazartesi günü, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Trump yönetimini İran’a karşı siyasi intikam kampanyası başlatmakla da suçladı. Lavrov BM Güvenlik Konseyi’ne ABD’nin kalıcı silah ambargosu uygulaması için evrensel kınama girişiminde bulundu. AB, ABD’nin tersine İran nükleer anlaşmasını bölgesel ve dünya güvenliğinin temel direği olarak görüyor ve ABD’nin baskısına rağmen anlaşmayı canlı tutmak için mücadele ediyor. Borrell, aynı zamanda AB’de bu anlaşmanın uygulanma şeklini denetlemekten ve taraflar arasındaki anlaşmazlıkları çözmekten sorumlu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.