islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3263
EURO
35,1256
ALTIN
2.296,88
BIST
9.051,40
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
20°C
İstanbul
20°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

AB, Kosova’yı Kudüs’te büyükelçilik açmaması konusunda uyardı

AB, Kosova’yı Kudüs’te büyükelçilik açmaması konusunda uyardı
Mirat Haber Ajansı

İsrail basınında çıkan haberlere göre, AB Kosova’yı Kudüs’teki İsrail büyükelçiliğini açmaması konusunda uyardı. Raporlara göre AB, Kosova’dan Kudüs’te büyükelçilik açmamasını ve AB’nin duruşu olan İsrail’e yabancı büyükelçiliklerin Tel Aviv’de olması kuralına uyması gerektiğini belirten BM Güvenlik Konseyi’nin 478 sayılı kararını uymaya devam edilmesini istedi. AB’nin Kudüs’teki büyükelçiliklerin taşınması konusundaki tutumu açık. AB sözcüsü Peter Stano gazetecilere verdiği demeçte, AB Üye Devletlerinin tüm büyükelçiliklerinin yanı sıra AB İsrail Delegasyonu’nun Tel Aviv’de olduğunu söyledi. Kosova’nın bu anlaşmadan sapması halinde AB’ye katılım yolunun altını oyacağının altını çizdi.

Kosova, AB entegrasyonunu stratejik önceliği olarak belirledi. Yetkili, AB’nin Kosova’nın Avrupa perspektifinin zarar görmemesi için bu taahhüde uygun hareket etmesini beklediğini söyledi. Pazartesi günü, Kosova ve İsrail ilişkileri kurmak için sanal bir toplantı yaptılar. Kosova Dışişleri Bakanı Meliza Haradinaj-Stublla, İsrail tarafından tanınmanın, ortak ve ebedi müttefikimiz Amerika Birleşik Devletleri sayesinde bizim için kilit bir anda gelen Kosova için en büyük başarılardan biri olduğunu söyledi. 2008 yılında bağımsızlığını kazanan ve Müslüman çoğunlukta eski bir Sırbistan eyaleti olan Kosova, koronavirüs krizi nedeniyle çevrimiçi bağlantılar aracılığıyla diplomatik ilişkiler kurdu.

İsrail, küçük Balkan ülkesiyle yeni bağlarını, eski ABD Başkanı Donald Trump’ın sponsor olduğu anlaşmalar çerçevesinde Arap ve Müslüman ülkelerle daha geniş normalleşmesinin bir parçası olarak görüyor. Kosovalı yetkililerin, Biden yönetimi altında yeniden ziyaret edilmesi muhtemel olan Trump’ın Orta Doğu politikalarını hala takip etmeleri şaşırtıcı görünebilir. Ancak Kosovalı yetkililer, yeni ABD yönetiminden de destek aldıklarını iddia ediyor. Aynı Trump aracılı anlaşmanın bir parçası olarak Kudüs’te bir büyükelçilik açtığını da duyuran Sırbistan, ilk açıklamasından bu yana herhangi bir somut adım atmadı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.