islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
17°C
Salı Az Bulutlu
17°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
18°C

AB LİDERLERİ ATEŞKES ÇAĞRISI YAPTI

AB LİDERLERİ ATEŞKES ÇAĞRISI YAPTI
23 Mart 2024 13:59
A+
A-

AB LİDERLERİ ATEŞKES ÇAĞRISI YAPTI

AB liderleri, Brüksel zirvesinde Gazze için “sürdürülebilir ateşkes” çağrısı yaptı.

Macaristan’ın İsrail-Hamas savaşının başlamasından bu yana ilk kez bir bildiriye imza attı.

Liderler, Macaristan’ın desteğiyle, “acil insani duraklama” talep etti. AB liderleri Gazze konusunda hazırlanan ortak bildiriyi kabul ederek, bildiride “eşi benzeri görülmemiş sivil can kayıpları ve kritik insani durum karşısında dehşete düşüldüğünü” belirtti. Ayrıca tüm esirlerin serbest bırakılması ve insani yardım sağlanması için “insani ara” talep ettiler. Konsey, Gazze’deki durumun özellikle çocuklar üzerindeki etkisinin yanı sıra kıtlık riskinden endişe duyduğunu ifade etti.

AB, Gazze’ye insani erişimin önemini vurguladı. Sivillere geniş çaplı yardım sağlanmalıdır. Bunun yanı sıra acil önlemlerle güvenli barınaklar oluşturulmalıdır dedi.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, zirve sonrası birliğin güçlü mesajını vurguladı. Ve İsrail’in güvenliğini sağlarken sivil yaşamı da koruma görevi olduğunu belirtti. Leyen, daha önce İsrail yanlısı tutumu ve Filistinli can kaybı karşısında suskun kalması nedeniyle eleştirilmekteydi. İsrail’den insani yardımların artırılmasını ve Gazze’ye günlük asgari 500 kamyonluk yardım sağlanmasını talep etti.

Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, liderler arasındaki uzlaşmayı ve “güçlü ve birleşik açıklamayı” övdü.

Belçika, İrlanda ve İspanya gibi üye ülkeler, Ekim ayının sonlarında ateşkes çağrısı yapmıştı. Çek Cumhuriyeti ve Macaristan, İsrail’in meşru müdafaa hakkını destekleme gerekçesiyle bu çağrıya engel olmuştu. Ancak, Şubat ayında Macaristan hariç, AB dışişleri bakanları Gazze’de bir ateşkes çağrısını onayladı. Budapeşte ise veto yetkisini kullanarak bu adımı engelledi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, BM Güvenlik Konseyi’ne sunulacak bir karar tasarısında rehinelerin serbest bırakılmasına bağlı olarak acil bir ateşkes talep edeceğini açıkladı. Bu durum, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’ya karşı sert bir uyarı olarak ve ABD’nin BM’deki ateşkes kararlarına ilişkin tutumunda önemli bir değişiklik olarak değerlendiriliyor.

Liderler ayrıca, Gazze’nin güneyindeki Refah kentine yönelik işgal planlarının durdurulması için İsrail’e çağrı yaptı. Von der Leyen, böyle bir operasyonun başlatılması halinde olası sonuçlarına dikkat çekerek endişelerini ifade etti.

AB liderleri, İsrail’in Uluslararası Adalet Divanı’nın Gazze’deki soykırımı önlemeye yönelik kararına uymasını talep ediyorlar.

Gazze’deki insani duruma ilişkin “dehşete düşme” ve “derin endişe” duyduklarını belirten bir açıklama yaptılar ve hayat kurtarıcı yardımların ulaşması için ek kara geçişlerinin gerekli olduğunu vurguladılar.

Kıbrıs, Gazze’ye yeni bir deniz koridoru açılmasını destekledi ve Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides, ikinci bir yardım gemisinin yakında adadan hareket edeceğini duyurdu. Ancak AB liderleri, deniz koridorunun karadan erişimin yerini alamayacağını belirtti ve İsrailli yetkilileri yardımların Filistinlilere ulaşmasını sağlamak için daha fazlasını yapmaya çağırdı.

Von der Leyen, Gazze’nin kıtlık eşiğinde olduğunu ve feci bir insani durumun söz konusu olduğunu belirterek durumun ciddiyetine dikkat çekti.

MİRATHABER.COM – YOUTUBE

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.