islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,6005
EURO
34,8189
ALTIN
2.493,24
BIST
9.473,85
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Açık
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
21°C
Salı Az Bulutlu
22°C

İnsan Hakları Örgütü: Yunanistan Mültecilere Karşı Suç İşliyor

İnsan Hakları Örgütü: Yunanistan Mültecilere Karşı Suç İşliyor

Mirat Haber Ajansı

İngiltere merkezli Human Rights Watch (İnsan Hakları İzleme, HRW) örgütünün raporuna göre Yunanistan, devam etmekte olan Korona pandemisi sırasında sığınmacıları ve mültecileri soyup sınır dışı ediyor. Yunanlıların bu zulüm sırasında mültecilerin virüse yakalanması riskini önlemek için hiçbir önlem de almadığını bildirdi. İnsan hakları grubu, dokuz vakayı gözden geçirdikten ve Yunanistan’ın ihmalinden on üç mağdur ve tanıkla görüştükten sonra bu sonuca vardığını paylaştı. Yunan makamlarının, virüsün yayılmasını engellemek için getirilen kilitlemeye ve katı önlemlere rağmen bu hareketleri yaptıkları söyleniyor. Yunanistanlı araştırmacı Eva Cosse, Atina’daki hükümetin, ülke çapında bir kilitlenmeyi, Yunan topraklarının derinliklerinde kadar gelmiş mülteciler de dahil olmak üzere bu zor durumdaki insanları toplu sınırdışı amacıyla kullandığını söyledi. Küresel kriz zamanlarında en savunmasız insanlarını korumak yerine Yunan makamları, onlara yasal sığınma hakkını ihlal etmeyi ve sağlıklarını göz ardı etmeyi hedefledi.

HRW’ye göre Yunan makamlarının elindeki kötü muamele hikayeleri arasında, refakatsiz 15 yaşındaki Suriyeli bir kız da dahil olmak üzere Suriye, Filistin ve İran’dan altı sığınmacı vardı. Yunan polisi, sahil güvenlik görevlileri ve bilinmeyen maskeli ve silahlı adamların yakaladıkları ve bu süreçte güç kullanarak Rodos, Samos ve Simi adalarından Türkiye’ye döndükleri en az üç olayın ayrıntılarını verdiler. Polisin Türkiye sınırından 400 km uzaklıktaki Diavata mülteci kampına girip sınır dışı etmek üzere sığınmacıları toplaması gibi olaylar da yaşandı. Bu olayların ardından, HRW’ye göre mülteciler Türkiye ile deniz sınırına ulaşana kadar büyük sahil güvenlik botlarına yerleştirildi, ardından motorsuz küçük şişme botlara konup akıntıya bırakıldığı, can güvenliklerinin gözardı edildiği belirtildi.

Bu raporlar, Mart ayında yapılan video görüntülerinin Yunan makamlarının mültecilerin giysilerini soyduklarını, onlara işkence ettiklerini, iç çamaşırlarıyla bıraktıklarını ve belgeleri, telefonları ve paraları içeren eşyalarını çaldıklarını açıkladıktan sadece aylar sonra geldi. Yunan hükümetinin sınıra yakın alanlarda mültecileri gizlice gözaltına aldığı ve kötüye kullandığı da ortaya çıktı. HRW, Yunanistan’ın mültecilere yönelik eylemlerinin ve muamelelerinin çok sayıda uluslararası insan hakları yasalarını ihlal ettiğini vurgulayarak, Atina hükümetini insan hakları ihlallerine ilişkin şeffaf, kapsamlı ve tarafsız bir soruşturma açmaya çağırdı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.