islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
22°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
22°C

AB Sadakası: Suriyeliler İçin Türkiye’ye Yarım Milyar

AB Sadakası: Suriyeliler İçin Türkiye’ye Yarım Milyar

Mirat Haber Ajansı

Avrupa Birliği, Türkiye’nin ülkedeki mültecilerle başa çıkabilmesi için mali destek planı önerdi. Plan, 2020 bütçesinde krize yönelik bir değişikliğin parçası olacak. Avrupa Komisyonu teklifi, Suriye krizine yanıt olarak mültecilere ve ev sahibi topluluklara destek sağlamak amacıyla Türkiye’ye 545 milyon dolarlık bir ödeme göndermeyi teklif etti. Suriye iç savaşının neden olduğu mülteci kriziyle de uğraşan Ürdün ve Lübnan’a 112 milyon dolar da fazladan tahsis edilecek. Türkiye sadece mültecilerin ihtiyaçlarına bunun 80 katı para harcadığı gibi onları korumak için yaptığı askeri operasyonlarda da bu düzeylerde harcama yapmakta. Diğer yandan AB söz verdiği desteğin sadece yarısını verdi ve hala ödemediği 3 milyar dolardan fazla bir miktar var. Üstelik AB bu paraları Türkiye’ye de vermiyor, Türkiye içinde Suriyelilere yönelik kendi projelerini uyguluyor. Bu nedenle Avrupa’nın teklifi komik bulundu.

Dün yapılan açıklamada, AB’nin genişleme ve komşuluk komiseri Oliver Varhelyi, fonun sağlanmasının özellikle Suriye krizinin acil bir sona ermemesi nedeniyle yapıldığını söyledi. Paranın Türkiye’ye devri, halihazırda orada kurulmuş olan iki programı gelecek yılın sonuna kadar uzatmayı hedefliyor. Bunlardan biri Acil Sosyal Güvenlik Ağı ve aylık olarak 1,7 milyondan fazla mülteciye mali yardım sağlamaktadır. Diğeri Şartlı Nakit Transferi ve 600.000’den fazla mülteci çocuğun okula gitmesini sağlıyor. Bu fonları sağlama teklifi, Türkiye ile AB arasındaki 2016 mülteci anlaşmasının bir parçası. Türkiye’nin mali yardım ve yardım karşılığında mültecilerin Avrupa’ya girmesini engellemesi gerektiği öngörülmekte. O zamanlar üzerinde anlaşmaya varılan ilk tutar 6,5 milyar dolardı. Bu yıl tam olarak ödenmesi gerekiyordu, ancak AB’nin anlaşmanın bir kısmı yerine getirilmedi ve Türkiye’nin bu yılın başlarında Avrupa ile sınırını son çare olarak açmasını sağladı. Tam miktarın geri kalanının 2025 yılına kadar ödenmesi bekleniyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.