Gündem

AB ZİRVESİ GAZZE ATEŞKESİNİ DESTEKLEMEDİ!

AB zirvesi Gazze’de insani bir duraklama çağrısında bulundu ancak ateşkesi desteklemedi.

AB devlet ve hükümet başkanları, Brüksel zirvesinin nihai toplantısında, Gazze sakinlerine yardım için duraklama yapılması çağrısında bulundu, ancak Filistin ile İsrail arasındaki ateşkese destek vermedi.

“Avrupa Konseyi, Gazze’de kötüleşen insani durumla ilgili derin endişelerini dile getiriyor; kesintisiz, hızlı, güvenli ve engelsiz şekilde erişim sağlanması, insani koridorlar ve duraklamalar da dahil olmak üzere gerekli tüm önlemlerin kullanılmasıyla yardımın ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmasının sağlanması yönünde çağrıda bulunuyor.”

Zirve belgesinde, “AB, bölgedeki ortaklarıyla birlikte, sivil nüfusun korunmasını sağlamak, yardım sağlamak ve bu yardımların teröristler tarafından kullanılmaması koşuluyla gıda, su, ilaç, barınma sağlamak için aktif olarak çalışmaktadır” diye belirtiliyor.

7 Ekim’de İsrail, Filistin Hamas hareketinin askeri kanadının duyurduğu Mescid-i Aksa operasyonu kapsamında, Gazze’yi daha önce benzeri görülmemiş derecede bir füze saldırısına maruz bıraktı. Bunun ardından örgüt askerleri, İsrail’in güneyindeki sınır bölgelerine girerek hem askeri hem sivillere ateş açtılar, ayrıca rehine de aldılar. İsrail’de yerel yetkililere göre 300’ü askeri personel olmak üzere 1,4 binden fazla kişi öldü, 5 binden fazlası da yaralandı.

Buna karşılık İsrail Savunma Kuvvetleri, Gazze Şeridi’nde Hamas’a karşı bir operasyon başlattı. İsrail ordusu birkaç gün içinde Gazze sınırına yakın tüm yerleşim yerlerinin kontrolünü ele geçirdi ve şeritteki siviller de dahil olmak üzere hedeflere hava saldırıları düzenlemeye başladı. İsrail ayrıca Gazze Şeridi’nin tamamen abluka altına alındığını duyurdu: su, yiyecek, elektrik, ilaç ve yakıt tedariki durduruldu. Yerel Sağlık Bakanlığı’na göre Gazze’deki ölü sayısı 7 bin kişiyi aştı, 18 binden fazlası yaralandı. Çeşitli kaynaklara göre 200’den fazla İsrailli ise Hamas tarafından esir tutuluyor.

Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafları çatışmalara son vermeye çağırdı. Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in görüşüne göre, Ortadoğu krizinin çözümü, yalnızca Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından onaylanan, 1967 sınırları içinde Doğu Kudüs’te başkenti olan bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasını öngören “iki devletli” formül temelinde mümkündür. Tarafların toprak çıkarlarıyla ilgili Filistin-İsrail çatışması, on yıllardır bölgede gerilim ve çatışmaların kaynağı olmuştur.

Çeviri: Zehra Kaplan

Kaynak: https://ria.ru/20231026/sammit-1905524417.html

View Comments

Recent Posts

  • Gündem

İNSANA İNSANDAN BAŞKA ZARAR VERECEK VARLIK YOKTUR

Yeryüzünde insana zarar vermek için harekette geçecek hiçbir varlık yoktur. Kasırgalar, hortumlar, seller, depremler bunlar…

2 saat ago
  • Gündem

Hamas Lideri Heniye Namazda Okuduğu Ayetler ile İsrail’e Ne Mesaj Verdi?

Hamas Lideri Heniye Namazda Okuduğu Ayetler ile İsrail'e Ne Mesaj Verdi? Hamas lideri İsmail Heniye’nin,…

2 saat ago
  • Gündem

BÜLENT ERSOY’A RAHMET’LE BAKMANIN BEREKETİ

Muhterem Ali Rıza Demircan Hocam “Bülent Ersoy’a İslam’ın Rahmet Penceresinden Bakmak” başlıklı yazınız bana Kanal…

3 saat ago
  • Makale

Kalk Selahaddin, Biz Yine Geldik!

Kalk Selahaddin, Biz Yine Geldik! 1917 yılında Şam’a giren İngiliz komutan Edmund Allenby, doğruca Selahaddin…

3 saat ago
  • Gündem

Stockholm Üniversitesi Öğrencileri İsrail ile ilişkilerin Kesilmesi İçin Harekete Geçti!

Stockholm Üniversitesi öğrencileri İsrail ile ilişkilerin kesilmesi için eylem başlattı.. İsveç'in Stockholm Üniversitesi'ndeki öğrenciler, İsrail…

4 saat ago
  • Makale

BU İZLEDİĞİMİZ ANA HABERLER Mİ?

BU İZLEDİĞİMİZ ANA HABERLER Mİ? Anne olduktan sonra hayatıma, izlediklerime, konuştuklarıma hatta yememe içmeme çok…

4 saat ago