islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5122
EURO
34,9033
ALTIN
2.442,74
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
17°C
Salı Az Bulutlu
17°C
Çarşamba Az Bulutlu
18°C
Perşembe Az Bulutlu
19°C

AB ZİRVESİ GAZZE ATEŞKESİNİ DESTEKLEMEDİ!

AB ZİRVESİ GAZZE ATEŞKESİNİ DESTEKLEMEDİ!
29 Ekim 2023 13:00
A+
A-

AB zirvesi Gazze’de insani bir duraklama çağrısında bulundu ancak ateşkesi desteklemedi.

AB devlet ve hükümet başkanları, Brüksel zirvesinin nihai toplantısında, Gazze sakinlerine yardım için duraklama yapılması çağrısında bulundu, ancak Filistin ile İsrail arasındaki ateşkese destek vermedi.

“Avrupa Konseyi, Gazze’de kötüleşen insani durumla ilgili derin endişelerini dile getiriyor; kesintisiz, hızlı, güvenli ve engelsiz şekilde erişim sağlanması, insani koridorlar ve duraklamalar da dahil olmak üzere gerekli tüm önlemlerin kullanılmasıyla yardımın ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmasının sağlanması yönünde çağrıda bulunuyor.”

Zirve belgesinde, “AB, bölgedeki ortaklarıyla birlikte, sivil nüfusun korunmasını sağlamak, yardım sağlamak ve bu yardımların teröristler tarafından kullanılmaması koşuluyla gıda, su, ilaç, barınma sağlamak için aktif olarak çalışmaktadır” diye belirtiliyor.

7 Ekim’de İsrail, Filistin Hamas hareketinin askeri kanadının duyurduğu Mescid-i Aksa operasyonu kapsamında, Gazze’yi daha önce benzeri görülmemiş derecede bir füze saldırısına maruz bıraktı. Bunun ardından örgüt askerleri, İsrail’in güneyindeki sınır bölgelerine girerek hem askeri hem sivillere ateş açtılar, ayrıca rehine de aldılar. İsrail’de yerel yetkililere göre 300’ü askeri personel olmak üzere 1,4 binden fazla kişi öldü, 5 binden fazlası da yaralandı.

Buna karşılık İsrail Savunma Kuvvetleri, Gazze Şeridi’nde Hamas’a karşı bir operasyon başlattı. İsrail ordusu birkaç gün içinde Gazze sınırına yakın tüm yerleşim yerlerinin kontrolünü ele geçirdi ve şeritteki siviller de dahil olmak üzere hedeflere hava saldırıları düzenlemeye başladı. İsrail ayrıca Gazze Şeridi’nin tamamen abluka altına alındığını duyurdu: su, yiyecek, elektrik, ilaç ve yakıt tedariki durduruldu. Yerel Sağlık Bakanlığı’na göre Gazze’deki ölü sayısı 7 bin kişiyi aştı, 18 binden fazlası yaralandı. Çeşitli kaynaklara göre 200’den fazla İsrailli ise Hamas tarafından esir tutuluyor.

Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafları çatışmalara son vermeye çağırdı. Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in görüşüne göre, Ortadoğu krizinin çözümü, yalnızca Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından onaylanan, 1967 sınırları içinde Doğu Kudüs’te başkenti olan bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasını öngören “iki devletli” formül temelinde mümkündür. Tarafların toprak çıkarlarıyla ilgili Filistin-İsrail çatışması, on yıllardır bölgede gerilim ve çatışmaların kaynağı olmuştur.

Çeviri: Zehra Kaplan

Kaynak: https://ria.ru/20231026/sammit-1905524417.html

ETİKETLER: Manşet