islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3835
EURO
35,0525
ALTIN
2.326,19
BIST
9.098,30
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Parçalı Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
18°C

ABD 20 adet ek askeri üs arazisini Yunanistan’dan talep etti

ABD 20 adet ek askeri üs arazisini Yunanistan’dan talep etti

Amerika Yunanistan hükümetinden 20 ek üs ve bu üslerin beşer yılda bir uzatılmasını talep etti. Üslerin Türkiye’ye yönelik kullanılacağı öne sürülmekte

Mirat Haber Ajansı

Joe Biden, ABD-Yunanistan arasında planlanan savunma anlaşmasında Yunanistan’daki çok sayıda askeri tesise ABD askerlerinin konuşlandırılmasının öngörülmesini ve anlaşmanın her yıl değil 5 yılda bir güncellenmesini istedi. Yunanistan basınına göre, iki ülke Savunma İşbirliği Anlaşması’nı güncelleme çalışmaları yaparken ABD tarafından askeri varlığın artması talepleri geldi. Temelde iki talepte bulunan ABD, ilk olarak anlaşmanın 5 yıl için uzatılmasını isterken, ikinci olarak da ABD askerlerinin üslerine yenilerinin eklenmesini önerdi. Haberde ABD’nin 20’den yeni üs yerini içeren bir dosya sunduğu aktarıldı.

Yunan basını, yeni daimi üs kurulmasının görüşülmediğini, önerilen üslerin Yunan ve ABD birliklerinin halihazırda ortak faaliyetleri yürüttüğü ya da NATO altyapısı olan yerler olduğunu, bunların genişletilmesinin istendiğini belirtti. Gazete, mutabakat sağlanması halinde yeni anlaşmanın uygulanmasının zor olmayacağını, üslerin kurulmasına kesin gözüyle bakıldığını belirtti.

1 üs 4 oldu, 20 olacak

Eski anlaşmaya göre ABD’nin sadece Girit Adası’nda Suda Üssü var ancak Ekim 2019’da imzalanan güncellenmiş anlaşma, Suda Üssü’nün genişletilmesini, Stefanoviçe, Larissa ve Edirne sınırımızdaki Dedeağaç üslerinin altyapısının ABD’ye verilmesinin, ayrıca Yunanistan’ın onayıyla ABD’nin ülkedeki her askeri tesisi kullanma imkanına sahip olmasını öngörüyordu.

Ekim 2020’de Yunan Dışişleri Bakanı Niko Dendias, ABD’yle olan savunma anlaşmasının kapsamını genişletmeyi veya yeni anlaşma imzalamayı planladıklarını bildirdi. 18 Şubat’ta ise Yunan Dışişleri Sözcüsü Alexandro Papayannu da Soğuk Savaş döneminde bulunan Rusya’ya karşı ABD üsleri yerine farklı bir çerçeve olduğunu, ABD’yle savunma işbirliği konusunda farklı yoldan hareket edileceğini ifade etmişti. Uzmanlar üslerin tek hedefinin Türkiye olduğunu ifade ediyorlar.

ETİKETLER: Yunanistan
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.