Gündem

ABD, BM Raporunun Ardından Çin’in Uygur ‘soykırımından’ ‘hesap vermesi’ Gerektiğini Söyledi

WASHINGTON: Dışişleri Bakanı Antony Blinken, perşembe günü yaptığı açıklamada, uzun süredir beklenen bir BM raporunun ABD’nin Çin’in Uygurlara karşı “soykırım” yaptığına dair görüşünü yeniden teyit ettiğini ve Pekin’in sorumlu tutulması çağrısında bulunduğunu söyledi.

Blinken, ABD’nin yakın zamanda Çin’e yaptığı bir ziyaret nedeniyle Washington tarafından şiddetle eleştirilen BM insan hakları şefi Michelle Bachelet’in görevden ayrılmasından dakikalar önce yayınlanan “önemli” raporu “memnuniyetle karşıladığını” söyledi.

Çin Halk Cumhuriyeti’ne atıfta bulunarak yaptığı açıklamada, “Bu rapor, Çin Halk Cumhuriyeti hükümet yetkililerinin Uygurlara karşı işlediği devam eden soykırım ve insanlığa karşı suçlarla ilgili ciddi endişemizi derinleştiriyor ve yeniden teyit ediyor” dedi.

” Çin Halk Cumhuriyeti’nden hesap sormaya devam edeceğiz ve haksız yere gözaltına alınanları serbest bırakması, kaybolanların hesabını vermesi ve bağımsız müfettişlerin Sincan, Tibet ve Çin Halk Cumhuriyeti genelinde tam ve engelsiz erişime izin vermesi için Çin Halk Cumhuriyeti’ne çağrıda bulunacağız” dedi.

Dönüm noktası niteliğindeki BM raporu, Pekin’i çileden çıkaran Uygurlara ve çoğunluğu Müslüman olan diğer azınlıklara karşı işkence ve zorunlu çalıştırma dahil olmak üzere bir dizi hak ihlalini detaylandırdı.

Rapor, Çin’in “insanlığa karşı suçlar” işlemiş olabileceğini, ancak Uygurlara yönelik muamelesini “soykırım” olarak adlandırmaktan vazgeçtiğini, 2021’in başlarından beri ABD tarafından yapılan ve o zamandan beri diğer birçok Batı ülkesinde yasama organları tarafından benimsenen bir suçlama olduğunu söyledi.

 

Recent Posts

  • Makale

BU BENİM ÜLKEM Mİ..

BU BENİM ÜLKEM Mİ.. İnsanlar birlikte yaşamalarına rağmen, birbirlerine küsmüş veya birbirine yabancılaşmış gibi duyarsız…

26 dakika ago
  • VİDEOLAR

BİR AYET BİR HADİS “CİHAD”

42 dakika ago
  • Gündem

İNSAN DIŞKISI GİBİ HARAM KAZANÇLAR DA YENİLİP YEDİRİLEMEZ ?

Selamun Aleykum hocam. Geçtiğimiz günlerde medyada bir bilim adamı, bazı insanlara geçmişte zorla insan dışkısı…

46 dakika ago
  • Gündem

Ekrem İmamoğlu: Hamas Terör Örgütüdür!

Ekrem İmamoğlu: Hamas Terör Örgütüdür... Ekrem İmamoğlu CNN International'a Verdiği Röportajda Hamas'ı "Terör Örgütü" Olarak…

2 saat ago
  • Makale

PEYGAMBER: RESUL, NEBİ

İlk bakışta “Peygamber”, “Resul” ve “Nebi” kelimelerinin aynı anlamı ifade eden eşanlamlı kelimeler olduğu düşünülmektedir.…

3 saat ago
  • Gündem

Biden Netanyahu İle Telefon Görüşmesi Yaptı

Biden Netanyahu İle Telefon Görüşmesi Yaptı Biden'dan Netanyahu'ya Destek: Gazze Krizinde ABD'nin Tutumu ABD Başkanı…

3 saat ago