islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4832
EURO
34,9902
ALTIN
2.434,67
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Hafif Yağmurlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

ABD Dışişleri Bakanından BM Suriye yardımı için sınır kapılarını aç çağrısı

ABD Dışişleri Bakanından BM Suriye yardımı için sınır kapılarını aç çağrısı

BM’de ABD Dışişleri Bakanı Antny Blinken, Rusya tarafından engellenen Suriye sınır kapılarının yeniden açılması çağrısında bulundu. Türkiye’den yardımların ulaştırılması için sınır kapısı açma talebinde bulundu.

Mirat Haber Ajansı

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ni Rusya tarafından engellenen Suriye sınır kapılarını yeniden açmaya çağırdı ve dünya güçlerinin eylemsizliklerinden utanmaları gerektiğini ifade etti. Suriye üzerine sanal bir Güvenlik Konseyi toplantısına başkanlık eden üst düzey ABD’li diplomat, Suriyelilerin savaşta 10 yıl boyunca acı çekmeye devam etmesine öfkesini dile getirirken açık bir kararlılıkla konuştu. Nüfusun büyük bir kısmının yardıma muhtaç olduğu Suriye’ye Birleşmiş Milletler yardım malzemeleri, Temmuz 2020 itibarıyla Türkiye sınırındaki Bab-ül-Hava adlı tek bir kapıdan girebilmekte. Devlet Başkanı Beşar Esed ile müttefik olarak veto kullanan Rusya, Şam hükümetinin egemenliğini ihlal ettiği gerekçesiyle diğer geçişlere başarıyla karşı çıktı. Güvenlik Konseyi, Rusya’nın ısrarı üzerine Ocak 2020’de Suriye’ye insani yardım için dört geçiş noktasını Türkiye’den isyancıların kontrolündeki kuzeybatıya sadece ikiye indirmek için oy kullandı. Temmuz ayında, bunlar  yine Rusya’nın veto tehdidi altında. Konsey Türkiye’den tek bir sınır kapısını kesti. Blinken, yaklaşık dört milyon Suriyeliye yardım ulaştıran Türkiye’den ikinci sınır kapısının ve kuzeydoğuda 1,3 milyona yardım getiren Irak’tan geçişin yeniden açılması çağrısında bulundu.

Rusya ve Suriye hükümeti geçtiğimiz haftalarda Suriye’nin kuzeybatısındaki Türkiye yakınlarındaki isyancıların kontrolündeki bölgelerine çok sayıda hava ve füze saldırısı düzenledi. İsyancı tarafındaki görgü tanıklarına göreyse, Rus jetleri bir gaz tesisini, bir çimento fabrikasını ve Türkiye sınırına yakın birçok kasaba ve şehri vurdu. Suriye ordusu topçuları bölgedeki bir hastaneye düzenlenen saldırıda yedi sivili öldürdü ve 14 sağlık görevlisini yaraladı. Bu arada 26 Şubat’taki bir ABD hava saldırısı, Suriye’de Irak sınırına yakın, ABD’li yetkililerin, Kuzey Irak’taki ABD güçlerine roket saldırılarına bağlı bir Iraklı milis grubuna ait olduğunu söylediği binaları tahrip etti. Rusya’nın Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Vershinin video konferansına yaptığı açıklamada, sınır ötesi yardım teslimatlarını sert bir şekilde eleştirdi. Yardım gruplarını Şam kontrolündeki bölgelere karşı ayrımcılık yapmakla ve uluslararası insancıl hukuk normlarını ihlal ettiğini söylediği sınır ötesi operasyonları korumak için Suriye’nin kurtarılmasını ve mültecilerin geri dönüşünü finanse etmeyi reddetmekle suçladı. Güvenlik Konseyi toplantısı, uluslararası yardım topluluğunun Brüksel’de başlayan bir bağış konferansında önemli eksikliklere hazırlandığı sırada gerçekleşti. Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği tarafından ortaklaşa düzenlendi. Rus Vershinin, Suriye hükümetini davet etmedikleri için onları eleştirdi. Sınır geçişleri konusunun, kalan geçiş anlaşmasının sona erdiği Temmuz ayında yeniden gündeme gelmesi bekleniyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.