
ABD Avrupa Komutanı (EUCOM) Orgeneral Alexus Grynkewich’in Pentagon’a gönderdiği yazılı bildiri, Washington’ın İsrail’e sağladığı askeri desteğin sürdürülebilirliği konusunda dikkat çekici bir uyarı içerdi. Grynkewich, mevcut deniz kuvvetleriyle İsrail’i balistik füze saldırılarına karşı korumanın artık giderek zorlaştığını belirterek ek askeri kaynak talebinde bulundu.

ABD’li yetkililere dayandırılan bilgilere göre Grynkewich, Pentagon’a ilettiği yazıda ilave bir ABD Donanması muhribi tahsis edilmemesi hâlinde, ABD anakarasının savunması ile İsrail’in savunması arasında öncelik belirlemek zorunda kalacağını ifade etti. Bu değerlendirme, özellikle İran’dan gelebilecek balistik füze tehditlerine karşı mevcut kuvvetlerin yetersiz kaldığı yönündeki endişeyi ortaya koyuyor.
Haberlere göre Doğu Akdeniz ve Orta Doğu’da görev yapan ABD destroyerleri uzun süredir hem Amerikan üslerini hem de İsrail’i hedef alan füze ve insansız hava aracı saldırılarına karşı görev yürütüyor. Bu yoğun operasyon temposunun, gemilerin bakım süreçlerini aksattığı ve önleyici füze stokları üzerinde ciddi baskı oluşturduğu belirtiliyor.
Pentagon’un konuya ilişkin resmî bir açıklama yapmadığı belirtilirken, ABD Savunma Bakanlığı yetkilileri ise üst düzey komutanların risk gördükleri durumlarda ilave kuvvet talep etmelerinin olağan bir uygulama olduğunu ifade ediyor. Buna rağmen söz konusu uyarı, ABD’nin İsrail’e verdiği askerî desteğin mevcut kapasiteyle sürdürülmesinin giderek daha maliyetli ve zor hâle geldiğine işaret ediyor.
İslami Haber ”MİRAT” – YouTube