islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5767
EURO
35,0077
ALTIN
2.426,74
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
17°C
Pazar Az Bulutlu
19°C
Pazartesi Az Bulutlu
19°C

ABD ve Avrupa Dünyaya 531 Milyar Dolarlık Sattı

ABD ve Avrupa Dünyaya 531 Milyar Dolarlık Sattı

Stockholm Barış Araştırmaları Enstitüsü’nün (SIPRI) açıkladığı yıllık rapora göre küresel silah satışları 2020 yılında artış gösterdi.
Stockholm Barış Araştırmaları Enstitüsü’nün (SIPRI) açıkladığı yıllık rapora göre, dünya ekonomisi yaşanan koronavirüs pandemisinin etkisi ile küçüldüğü halde küresel silah satışları 2020 yılında artış gösterdi. Rapor, dünyadaki en büyük 100 silah şirketi tarafından geçen yıl, 2019’a göre yüzde 1,3’lük artış göstererek 531 milyar dolarlık (470 milyar euro) silah satışı yapıldığını ortaya koyuyor. 2015 senesi ile karşılaştırıldığında ise söz konusu artışın yüzde 17 gibi büyük bir orana karşılık geldiği görülüyor.
Raporu hazırlayan SIPRI araştırmacılarından biri olan Alexandra Marksteiner, silah sektöründe yer alan dev firmaların, yönetimlerin devam eden askeri malzeme, teçhizat ve hizmet talebinden yararlandığını kaydederek, silah sanayii ürünlerinin satışının üst üste altı yıldır artmakta olduğunun altını çizdi.

DÜNYANIN EN BÜYÜK SİLAH TÜCCARI ABD

SIPRI’nin ilgili raporu, geçen sene de dünyada en çok silah satışı gerçekleştiren firmaların Amerika Birleşik Devletleri (ABD) şirketleri olduğunu gösteriyor. Küresel silah ticaretinin yarıdan çoğu 41 ABD şirketi tarafından gerçekleştiriliyor. Bu şirketlerden biri olan Lockheed Martin, 2020’de ulaştığı 58,2 milyar dolarlık ciro ile dünyanın en büyük silah üreticisi konumuna yükselmiş durumda. Bu firmayı, yine her biri ABD şirketleri olan Raytheon Technologies, Boeing, Northrop Grumman ve General Dynamics takip ediyor.
Dünya üzerinde en çok silah satışı gerçekleştiren ülkeler sıralamasında ikinci sırada Çin (yüzde 13), üçüncü sırada ise İngiltere (yüzde 7,1) var. Araştırmaya katkı sunan kişilerden biri olan Nan Tian’a göre Çin silah sanayisi, dünya üzerinde askeri teknoloji konusunda en modern üreticiler arasında yer alıyor.

ALMANYA’DAN KAÇ ŞİRKET YER ALIYOR

Dünyanın en büyük 100 silah şirketi listesinde bulunan 26 Avrupa firması, SIPRI verilerine göre 2020’de 109 milyar dolarlık satış gerçekleştirdi. Bu da dünya silah ticaretinin yaklaşık yüzde 20’si anlamına geliyor.
En büyük 100 silah şirketinin yer aldığı listede Almanya’dan da dört firma bulunuyor. Bu şirketlerin geçen yıllarda gerçekleştirdiği toplam satış 8,9 milyar dolar değerinde. Almanya’nın en büyük silah şirketlerinden Rheinmetall satışlarını bir önceki seneye oranla yüzde 5,2 arttırırken, özellikle askeri gemi ve denizaltı üretiminde uzmanlaşan ThyssenKrupp’un cirosunda yüzde 3,7 düşüş belirlendi.
Aynı zamanda küresel silah ticaretinin önemli ülkelerinden Rusya ve Fransa’nın silah satışları, SIPRI raporundaki verilere göre, 2019’la karşılaştırıldığında geçen yıl azalma gösterdi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.