islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3535
EURO
35,1812
ALTIN
2.324,98
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
21°C
İstanbul
21°C
Açık
Cuma Parçalı Bulutlu
22°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C

Savunmadaki Başarı, Medikal Teknolojisine Örnek Oldu!

Savunmadaki Başarı, Medikal Teknolojisine Örnek Oldu!
6 Aralık 2021 13:09
A+
A-

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) ile Çam ve Sakura Hastanesi, medikal teknolojinin yerli üretimi için işbirliğine başladı. Doç. Dr. Ömür Günaldı, “Savunmadaki başarı örnek oldu, mühendislerle ortak çalışacağız.” ifadelerini kullandı.

Milli savunma sanayinde yapılan yatırımlarla birlikte yerlilik oranının %80’lere kadar çıkması diğer sektörler için de örnek teşkil etti. Akşam Gazetesi’nin yapmış olduğu haberde, Çam ve Sakura Hastanesi Beyin cerrahi Kliniği İdari Sorumlusu Doç. Dr. Ömür Günaldı, pandemi sürecinde dünyada yaşanan ekonomik bunalıma dikkatleri çekerek, “Sağlıkta medikal malzemeleri ithal ediyoruz. Bu, yurtdışına büyük paralar ödendiği anlamını taşıyor” dedi. Savunma sanayiinde yaşanan stratejik ve ekonomik kazanımın bir benzerini de sağlıkta olması için bir yıldır çalışmalar yaptığını dile getiren Ömür Günaldı, YTÜ ile yarın bu kapsamda bir protokol imzalanacağını ifade etti. Günaldı şu bilgileri aktardı:

“Sağlık Teknolojisinde Geri Kalmamız Hiç Doğru Değil”

Savunma sanayiinde bizim mühendislerimiz bu kadar yol kat etmişken, sağlık teknolojisinde geri kalmamız hiç doğru değil. Yarın bize herhangi bir kritik cihazı vermedikleri zaman biz bu hizmeti nasıl sürdüreceğiz? İstanbul’da en iyi hocaların, genç, dinamik uzmanların, asistanların ve sağlık çalışanlarının olduğu Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’nde bu ekosistemi oluşturabilmek adına bir yıldır çalışıyordum. Biz kendi aramızda çok toplandık ancak mühendislerin desteği olmadan bir şey yapmamız çok zor.

Mühendislerden Destek

YTÜ’de hekimlerle mühendislerin bir araya geldiği ve projelerini karşılıklı konuştuğu bir çalıştaya katıldım. Orada Rektör Yardımcısı, Mekatrnonik Bölüm Başkanı ve Biyoteknoloji Bölüm Başkanı’na düşüncemi anlattım. Malzemelerle ilgili proje geliştirmeyi ve aramızdaki iletişimi güçlendirmeyi teklif ettim. Hastane başhekimimiz, sağlık müdürümüz de destek verdi. Protokol aşamasına geldik.

“Mühendisler İle Birlikte Çalışacağız”

Günaldı yaptıkları çalışma ile ilgili şunları da aktardı: “Bir mikroskop üretebilmek için çok bileşen var; donanım bilmesi gerekiyor, bilgisayar yazılımını bilmesi gerekiyor, optik teknolojileri, lens teknolojileri, ışık teknolojilerini bilmek gerekiyor. Bunu tek bir kişinin yapabilmesi mümkün değil. Mühendisler sağlıkta neye ihtiyaç olduğunu bilmiyor, biz hekimler de ihtiyacı olanı biliyoruz ama nasıl yol almamız gerektiğini bilmiyoruz. İşte burada yapılan, o iletişim kopukluğunu ortadan kaldırmak. Devletin de stratejik kurumları ASELSAN; TUBİTAK; Kalkınma Ajansı’nın da bu protokole destek vereceğini ümit ediyorum. Hastanemizde mühendislere yer vereceğiz ve birlikte çalışacağız.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.