islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4432
EURO
34,7597
ALTIN
2.441,10
BIST
9.919,12
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

ABD ve Avrupa, Rusya İle Ukrayna’yı Çatıştıracak

ABD ve Avrupa, Rusya İle Ukrayna’yı Çatıştıracak

ABD ve Avrupa Birliği, Ukrayna ile Rusya’yı mutlaka çatıştırmak derdine düştü. Karadeniz’de istediği proöokasyonu elde edemeyen Batı, bu sefer şahsını başka denizde aramaya başladı. Rusların çok hassas olduğu Azak Denizi’nin Kreç Boğazı bölgesine Ukrayna savaş gemisi göndererek Rusları tahrik etmeye çalıştılar.

Alınan bilgilere göre Ukraynalı komodor general, gemisini Rus kara sularına sokmadan uluslararası sulardan da geride olan 18 milde tutarak Rusya sahillerine göründü. Ukrayra savaş gemisi Donbass’ın Kreç Boğazı’na girmesi bütün Rus savunma sistemlerini alarma geçirdi. Başta Kremlin olmak üzere bütün kuvvet komutanlıkları alarm durumuna geçti.

Olay, Rusya tarafından “Ukrayna Donanması’na ait Donbass gemisiyle Kerç Boğazı yakınlarında yaşanan olay, kışkırtıcı ve ciddi sonuçlarla dolu” olarak adlandırıldı. Rusya’nın, bu açıklamayı devletin en yüksek makamından yaparak AB ve ABD’ye konuya karşı olan hassasiyetini dile getirmeyi amaçladığı belirtiliyor.  Kremlin basın söcülüğünün bu açıklamasından hemen sonra Rus Genelkurmay’ından da oldukça net bir açıklama yapılarak “Kreç Boğazı’nın Rusya’nın kırmızı çizgisi olduğu” vurgulandı.

Genelkurmay Başkanlığı, basın brifinginde, “Yaşananlar, bu tür kışkırtıcı eylemlerden kaynaklanabilecek potansiyel zararı ve potansiyel tehlikeyi bir kez daha gösteriyor” görüşünü dile getirdi.

Bir Kremlin sözcüsüne göre, herhangi bir önemsiz provokasyon, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in defalarca bahsettiği gibi “çok, çok ciddi sonuçlara” yol açabilir endişesi dünya kamuoyuna hakim.

9 Aralık’ta Rusya Federasyonu FSB Halkla İlişkiler Merkezi, Azak Denizi’nin boğaz bölgesinde bulunan Ukrayna Donanması komuta gemisi “Donbass” ın Kerç Boğazı’na doğru hareket ettiğini bildirdi. 18 deniz mili yaklaşan geminin daha sonra geri döndüğü” belirtildi.

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’nın bu manevrasının kendi güvenliklerini tehdit ettiğini duyurdu.

Rusya Dışişleri Bakanlığı resmi temsilcisi Maria Zaharova ise, “Ukrayna gemisinin eylemleri bir provokasyon. Bunun tek bir provokasyon olmadığını, Rusya Federasyonu sınırları çevresinde gerçekleştirilen bir dizi kışkırtıcı eylem olduğuna” dikkat çekti.

Buna karşılık, Kırım Senatörü Olga Kovitidi, Ukrayna gemisiyle ilgili olayın BM Güvenlik Konseyi tarafından acilen ele alınması gerektiğini söyledi . Konunun, Rusya’nın uluslararası güvenliği güçlendirmeye yönelik devam eden aktif adımları zemininde gerçekleştiğini vurguladı.

Ayrıca, askeri güvenlik ve silah kontrolü konulu Viyana görüşmelerinde Rus heyetinin başkanı Konstantin Gavrilov, Ukrayna’nın provokasyonlarının bölgede zaten zor olan durumu karmaşıklaştırdığı görüşünü dile getirdi . Ona göre, bu tür eylemler Kerç-Yenikalsky kanalının taşıma kapasitesini de azaltıyor ve gemi gemilerine ekonomik zarar veriyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.