islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3119
EURO
35,1160
ALTIN
2.302,59
BIST
9.055,64
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
20°C
İstanbul
20°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

ABD_İran Nükleer Anlaşması Olmayabilir

ABD_İran Nükleer Anlaşması Olmayabilir

Bir çok başbakanla çalışan ve yıllarca Büyükelçilik görevinde bulunan, İtalya’nın eski Bağdat büyükelçisi Macro Carnelos’un ABD-İran nükleer görüşmeleri ile ilgili middleeasteye.net için yazdığı analiz yazısını siz okurlarımızla paylaşıyoruz. Ömrünü saha diplomasisi ile geçiren bir eski büyükelçinin gözü ile Nükleer müzakerelere bakmak, bize daha farklı bir bakışaçısı kazandıracağı kuşkusuzdur. Bu yüzden Carnelos’un makalesini virgülüne dokunmadan siz okurlarımızla paylaşıyoruz:

“Viyana’da müzakereler devam ederken, İsrail’in şüpheciliğine rağmen ABD’nin ‘daha azına daha az’ bir anlaşmayı düşündüğü söyleniyor

İlgili müzakereler İran’ın nükleer anlaşma Haziran ayında İran’ın cumhurbaşkanlığı seçimlerini takip eden uzun bir aradan sonra, 29 Kasım’da devam etmesine kararı verildi. ABD ekibi ayrı bir odada beklerken İngiltere, Fransa, Almanya, Rusya ve Çin ile AB, kendilerini bir kez daha İranlı müzakerecilerle aynı odada bulacaklar.

İran, Mayıs 2018’de anlaşmadan tek taraflı olarak çekildikleri için Amerikalılarla yüz yüze görüşmeyi reddetti. Şimdiye kadar, temel müzakereler bitişik odalar arasında gidip gelen bir AB yetkilisi tarafından yürütüldü. Nüansın kritik olduğu ve çeviri sırasında bazı şeylerin kaybolabileceği çok önemli görüşmelerle başa çıkmak için ideal bir yol değildir.

Tüm bu faktörlerin, Viyana’da yapılacak müzakerelerde İran’ın elini güçlendirmekten başka nasıl bir işe yarayacağını görmek zor.

Ancak İran Cumhurbaşkanı İbrahim Raisi’nin yeni yönetiminden gelen ekibin nükleer anlaşmanın diğer taraflarıyla ilk kez bir araya gelmesi ve umarız bir anlaşma çerçevesindeki tutumunu ifade etmesi olacak.

İran eski dışişleri bakanı Muhammed Cevad Zarfi’e göre, görüşmeler ertelenmeden önce Haziran ayında geçici bir çerçeve üzerinde anlaşmaya varılmıştı. ABD , İran’ın uranyum zenginleştirme faaliyetlerini sınırlaması karşılığında bazı yaptırımları kaldırmayı kabul etti, böylece savaş başlığını hızla üretebileceği eşiğe ulaşma olasılığı daha düşük olacaktı.

Ancak çerçeve bitmiş bir anlaşma değildir ve her zaman olduğu gibi şeytan ayrıntılarda gizlidir.

Tahran’dan gelen sinyaller iç açıcı değil. İran’ın yeni müzakerecisi Ali Bagheri Kani, yaklaşmakta olan müzakereleri kesinlikle nükleer müzakereler olarak görmüyor ve onları “yasadışı ve insanlık dışı yaptırımların kaldırılmasına yönelik müzakerelere” indirgiyor. İranlılar müzakere odasında bir kez yumuşayabilir, ancak Tahran’ın bir anlaşma yapmak için acelesi yok gibi görünüyor.

Kendi kendine açılan yaralar

Diğer büyük sorun, ABD’nin kendi açtığı yaralarla nasıl başa çıktığı: eski Başkan Donald Trump’ın üç yıl önce nükleer anlaşmadan ayrılma kararı ve Başkan Joe Biden’ın yeniden katılmaya çalışırken attığı yanlış adımlar .

Nükleer anlaşma, Biden’ın ABD’nin Trump’ın bozduğu anlaşmaları yeniden girerek dünya ile yeniden ilişki kuracağına dair ciddi bir taahhütte bulunduğu Ocak ayında gündeme gelseydi , bugünkü durum çok daha yönetilebilir olurdu. Ama o zaman alınan karar bu değildi.

Trump’ın İran’a karşı azami baskı politikasının başarısız olduğunu iddia eden Biden’ın ekibi, yine de, Trump’ın uzaklaştığından daha iyi bir anlaşma elde etmek için bu sözde kozu kullanmaya devam etmeye karar verdi. Anlaşmadan hiçbir zaman resmi olarak vazgeçmemiş olan İran için bu her zaman bir başlangıç ​​olmayacaktı.

İran’ın balistik füze programını ve bölgesel faaliyetlerini içerecek olan ve 2015 anlaşmasında yer almayan “geliştirilmiş” bir anlaşmanın tasarlanması için değerli zaman kaybedildi .

İran’ın farklı bir yaklaşımı vardı ve tüm taraflarca saygı duyulacağına ve uygulanacağına dair kanıt olması koşuluyla orijinal anlaşmanın yeniden canlandırılabileceğini savundu. Yine de, İran’a hâlâ çok düşman olan bir Kongre’deki küçük çoğunluğu ve bölgedeki hem İsrail hem de Arap ortaklarından gelen baskılar göz önüne alındığında, bu talepler Biden yönetimi için muhtemelen çok fazlaydı.

Görünüşe göre Washington, Trump’ın çekilmesinin İran reformist kampına verdiği ve Haziran’daki seçim yenilgisiyle sonuçlanan zararı hiçbir zaman düşünmedi.

BÖLGESEL KAOS DEVAM EDEBİLİR

Bölgesel bağlam da göz ardı edilemez. Yemen’de uzayan çatışma yakında Suudi Arabistan için oldukça aleyhte bir sonuca varabilir ; Lübnan , kontrolü üstlenebilecek tek askeri gücün Hizbullah olabileceği tam bir kaosun eşiğinde ; Başkan Beşar Esad, çeşitli Arap başkentleri tarafından mahkemeye verilirken Suriye üzerindeki kontrolünü pekiştiriyor ; ve Irak , son seçim sonuçlarından bağımsız olarak, İran’ın etkisinden kolay kolay kurtulamayacak.

İken İbrahim Anlaşması İsrail ile Arap devletleri arasındaki ilerlemek, aynı zamanda İran ve ortaklarının doğru Arap diplomatik faaliyete görülmemiş bir telaş yaşandı.

İran nükleer anlaşması: Müzakerelerin neden başarısız olması muhtemel?

Suudi Arabistan aylardır İran ile ikili ilişkilerini yeniden başlatmak ve Yemen’den kurtarıcı bir çıkış yolu aramak için görüşmelerde bulunuyor . Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) son zamanlarda gönderilen Şam’da buluştuğu Esad’a dışişleri bakanını ve Abu Dabi bir heyet olduğunu yakında bekleniyor Tahran’da. Buna ek olarak, Bagheri Kani , ikili ilişkilerde yeni bir sayfa açmayı amaçlayan üst düzey BAE yetkilileriyle görüşmek üzere Dubai’yi ziyaret etti .

Aynı zamanda, ABD ve İsrail, İran nükleer dosyası konusunda anlaşmazlığa düştüler ve New York Times şunları yazdı : “Amerikalı yetkililer İsrailli meslektaşlarını İran nükleer tesislerine tekrarlanan saldırıların … nihayetinde ters tepeceği konusunda uyardılar”, ABD ile İstihbarat ve uluslararası müfettişler, İran’ın “tesisleri hızla tekrar çevrimiçi duruma getirdiğini – genellikle çok daha hızlı bir şekilde uranyumu zenginleştirebilecek daha yeni makineler kurduğunu” belirtiyor.

Şimdi Biden yönetiminin “daha ​​azına daha az” olarak tanımlanan geçici bir anlaşmaya varma olasılığını tartabileceğine dair söylentiler var. İran yüzde 60’a kadar uranyum zenginleştirmeyi durdurursa , ABD ve müttefikleri, insani yardım malzemelerine yaptırım muafiyeti sağlamak için İran’ın bloke fonlarının bir kısmını serbest bırakabilir. Bu biraz zaman alabilir, ancak İsrail’in böyle bir ihtimale tepkisi olumsuz oldu.

Birlikte ele alındığında, tüm bu faktörlerin Viyana’da yapılacak müzakerelerde İran’ın elini güçlendirmekten başka nasıl bir şey yapacağını görmek zor.

Son olarak, Rusya ve Çin olmadan, İran’a yönelik herhangi bir yaptırım baskısı daha az etkili olacak ve Washington, Ukrayna, Beyaz Rusya, Tayvan, Hong Kong ve Sincan konusunda kendileriyle çelişirken, Moskova ve Pekin’i Tahran’a dahil etmekte giderek daha fazla sorun yaşayacak. . ABD dış politika önceliklerini doğru belirlemek , özellikle Amerikan sert ve yumuşak gücünün düşüşte olduğu algılandığı bir zamanda önemlidir.”

ÖNEMLİ NOT: Yayımladığımız bu makale bizim görüşümüzü tam olarak yansıtmayabilir. Ancak olaya farklı bir boyutta baktığı için okunması değer bir analiz olduğundan dolayı siz okurlarımızla paylaştık.

MARCI CARNELOS  KİMDİR?
Marco Carnelos, eski bir İtalyan diplomattır. Somali, Avustralya ve Birleşmiş Milletler’e atanmıştır. 1995 ve 2011 yılları arasında üç İtalyan başbakanının dış politika kadrosunda görev yaptı. Daha yakın zamanlarda İtalyan hükümeti için Ortadoğu barış süreci koordinatörü ve Kasım 2017’ye kadar İtalya’nın Irak büyükelçisi olarak görev yaptı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.