islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5668
EURO
34,9572
ALTIN
2.444,34
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

NATO-Rusya Görüşmeleri Yeni Bir Başlangıç mı?

NATO-Rusya Görüşmeleri Yeni Bir Başlangıç mı?
29 Kasım 2021 09:53
A+
A-

NATO üyesi ülkelerin dışişleri bakanları, başta Rusya olmak üzere ittifakın gündemindeki konuları ele almak üzere Letonya’nın başkenti Riga’da bir araya gelecek.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in başkanlığında 30 Kasım ve 1 Aralık’ta yapılacak olan iki günlük toplantıda Türkiye’yi Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu temsil edecek. NATO toplantısının bir bölümüne ittifak üyesi olmayan Ukrayna ve Gürcistan’ın dışişleri bakanları da katılacak.

Riga’daki toplantının ana gündem konularından birini Rusya tarafından oluşturması bekleniyor. Özellikle geçtiğimiz haftalarda Rus ordusunun Ukrayna sınırında istihkam yaptığına yönelik NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ile ABD başta olmak üzere Batılı ülkelerin açıklamalarından sonra Rusya konusu NATO’nun gündemini daha fazla işgal etti.

NATO yetkilileri, Rusya’nın 2014’te ilhak ettiği Kırım içinde ve Ukrayna sınırında yürüttüğü askeri faaliyetlerin şeffaf olmadığını ve soru işaretlerine yol açtığını ifade ediyor.

Genel Sekreter Stoltenberg, Riga buluşması hakkında geçen hafta gerçekleştirdiği basın toplantısında, Rusya’nın Ukrayna sınırında tanklar, topçular, zırhlı birlikler, insansız hava araçları ve elektronik savaş sistemlerinin yanı sıra savaşa hazır birlikler bulundurduğunu belirtti.

Sınırda 100 bine yakın askerin beklediği düşünülüyor

Rusya’nın Ukrayna etrafındaki hareketliliği geçen baharda da dünyanın gündemine geldi. Nisan ayında bölgeye gönderilen Rus askeri sayısının 100 binden fazla olduğu belirtildi. ABD, Avrupa Birliği (AB) ve NATO’dan Rusya’ya yönelik sert tepkiler geldi. Askeri birliklerin tatbikat için bölgeye sevk edildiğini belirten Rusya Savunma Bakanlığı, nisan sonunda tatbikatlarının sona erdiğini ve askerlerin geri çekileceğini açıkladı.

İstihbarat raporları ele alınarak şu anda yine Ukrayna sınırında ve Kırım’da 90 bin ile 100 bin civarında Rus askeri bulunduğuna yönelik tahmin ediliyor.

Düşünce kuruluşu Avrupa Dış İlişkiler Konseyi’nin (ECFR) Kıdemli Politika Araştırmacısı Gustav Gressel, Rusya’nın askeri tahkimatının kasım başından bu yana hız kazandığını ifade etti.

Bu hareketliliğin özel olarak Ukrayna’yı hedef aldığını ifade eden Gressel, açık kaynaklardan alınan bilgilerle Rus birliklerinin Ukrayna sınırı yakınındaki Maslovka ve Rostov’da yoğunlaştığını gördüklerini vurguladı.

Gressel, bu hamlenin muhtemelen Rusya’nın Ukrayna’nın doğusundaki Donbas bölgesine nüfuz etme amacı taşıdığının altın çizdi.

NATO: Kırım’ın ilhak yapması durumunda “sonuçları” olur

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, son haftalardaki açıklamalarında sık sık Rusya’nın 2014’te Kırım’ı ilhakının sonuçları olduğunu, Rusya’ya yaptırımlar uygulandığını ifade ediyor.

NATO, benzer bir durum Donbas’ta yine yaşanırsa bunun Moskova için “maliyetleri ve sonuçları” olacağını ifade ediyor. NATO yetkilileri, 2014’ten sonra ittifakın doğusundaki hava, kara ve deniz mevcudiyetinin artırıldığını, Karadeniz ve Baltık Denizi’ndeki güçlerin kuvvetlendirildiğini belirtiyor.

NATO’ya göre, bütün bu unsurlar Rusya’nın Ukrayna’ya karşı güç kullanması halinde bunun sonuçları olacağını ifade ediyor.

ABD yönetimi de Rusya’nın hamlelerine karşı “her seçeneğin masada olduğu” mesajını vurguluyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.