islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5697
EURO
34,8528
ALTIN
2.433,62
BIST
9.723,56
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Perşembe Parçalı Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
18°C

AB’den Boş Osman Kavala Çabası

AB’den Boş Osman Kavala Çabası

Avrupa Birliği, hakkında Sorosçulukla ilgili bir çok iddia bulunan, Kızıl Milyarder olarak bilinen ve İP’in Genel Başkanı Meral Akşener’in kuzeni olan Osman Kavala’nın tutukluluk halinin devamı ile ilgili Türkiye’ye yaptırım yapmak üzere toplandı. Ancak siyasi bir güç olamayan AB’nin. yaptırımlarının hiç bir anlamı yok. Ve sadece Dostlar alışverişte görsün” anlayışı ile bu tür yaptırım toplantıları yapılıyor

Avrupa Konseyi’nin ne hukuki, ne sosyal ne de ekonomik olarak hiç bir gücü ve etkinliği bulunmuyor.
Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, AİHM’nin Osman Kavala kararını uygulamadığı için Türkiye’ye karşı ihlal prosedürü başlatılması amacıyla toplanıyor.
Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Sorosçu Osman Kavala için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) verdiği hak ihlali kararını konuşmak üzere bu hafta bir kere daha Strasbourg’da toplanıyor. Avrupa Konseyi’ni oluşturan 47 ülkenin büyükelçilerinin oluşturduğu Komite’nin AİHM’nin hukuk dışı ve tamamen siyasi oln  “Kavala derhal tahliye edilmeli” kararını umursamayan Türkiye hakkında Çarşamba günü “ihlal prosedürü” kararı alması, hafta sonuna doğru da resmi kararın çıkması bekleniyor.
Bakanlar Komitesi, Eylül ayında gerçekleştirdiği son AİHM gündemli toplantısında mahkemenin Kavala hakkındaki kararı yerine getirmediğini not etti ve 30 Kasım-2 Aralık tarihleri arasında yapılacak bir sonraki toplantıya kadar serbest bırakılmaması durumunda Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 46’ncı maddesi uyarınca bu davayla ilgili Türkiye hakkında “ihlal prosedürü” başlatacağı uyarısında bulundu.
Ankara o tarih sonrasında Strasbourg’a gönderdiği görüşlerde AİHM’nin Kavala davasında ihlale hükmetmesine neden olan tutukluluk durumunun 18 Şubat 2020 tarihinde sona erdiğini, Kavala’nın şu anda başka bir davada Türk Ceza Kanunu’nun 309’uncu maddesi (cebir ve şiddet kullanarak anayasal düzeni ortadan kaldırma) uyarınca yargılandığını hatırlattı.
Kavala’nın avukatları ve İfade Özgürlüğü Derneği ise Bakanlar Komitesi’ne ilettikleri görüşlerde, Ankara’nın AİHM kararını yerine getirmemekte ısrarcı olduğunu ifade ederek AİHS’nin 46’ncı maddesi uyarınca ihlal prosedürünün başlatılması çağrısı yaptı.

İhlal Prosedürü Nedir, Süreç Nasıl İşliyor?

AİHS’nin 46’ncı maddesine göre AİHM’nin kesinleşen kararları, infazı denetleyecek olan Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’ne gönderiliyor. Bu maddenin 4’üncü bendi, AİHS’ye taraf bir devletin bir kesin karara uymayı reddi halinde, Bakanlar Komitesi’ne o devlete uyarıda bulunduktan sonra, görüş için AİHM’ye başvurma yetkisi veriyor. Bu işlem bir ara karar (interim resolution) ile oluyor. Başvurunun gerçekleşmesi için 47 üye ülkenin 3’te 2’sinin onay vermesi lazım. Bu çoğunluk elde edildikten sonra söz konusu ülkenin hükümetine resmi bildirim yapılıp konuya yönelik görüş belirtmesi amacıyla yaklaşık altı hafta süre tanınıyor. Bu sürenin ardından AİHM önündeki süreç başlıyor. AİHM sürecinin ne kadar süreceğine yönelik bir kriter yok. Fakat Strasbourg’daki gözlemciler tarafından “en az altı ay” yorumu yapılıyor.
Osman Kavala için 17 Ocak’taki duruşmada tahliye kararı çıkması durumunda büyük ihtimalle AİHM sürecine, yani ihlal sürecinde ikinci evreye geçilmeyecek. Konu, Bakanlar Komitesi önünde işlem görmeye devam edecek.
AİHM, büyük Avrupa coğrafyasını temsil eden merkezi Strasbourg’da olan Avrupa Konseyi’nin en önemli organlarından biri. Avrupa Konseyi’nin icra organı olan Bakanlar Komitesi ise AİHM kararlarının infazını denetlemekten sorumlu. Bakanlar Komitesi’ne bu yetkiyi AİHS veriyor. AİHS’nin “Kararların Bağlayıcılığı ve İnfazı”yla ilgili 46’ncı maddesi kapsamında Bakanlar Komitesi’ni oluşturan 47 Avrupa ülkesi, AİHM kararlarıyla ilgili görüşmeler gerçekleştirmek için her üç ayda bir olmak üzere yılda dört kez Strasbourg’da büyükelçiler düzeyinde toplanıyor.
AİHM, herhangi bir davada daha önce hükmettiği kararın uygulanmadığını tespit ederse, alınacak önlemleri değerlendirmesi için davayı Bakanlar Komitesi’ne iletecek. Olası yaptırımlara, Osman Kavala konusundaki yargı sürecinin gidişatı ve konjonktüre göre, esasen siyasi bir organ olan Bakanlar Komitesi karar verecek.

ETİKETLER: Osman Kavala
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.