islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
13°C
İstanbul
13°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
19°C
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
21°C
Salı Az Bulutlu
23°C

Abu Dabi’ye Saldırı

Abu Dabi’ye Saldırı
20 Ocak 2022 15:37
A+
A-

BAE GÜVENLİK KONSEYİ’Nİ ACİL TOPLANTIYA ÇAĞIRDI VE İSRAİL CUMHURBAŞKANI DAYANIŞMA ÇAĞRISINI YENİLEDİ

Birleşik Arap Emirlikleri salı günü Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ni Abu Dabi’ye yönelik Houthi saldırıları hakkında acil bir toplantıya çağırdı ve Sana’da Suudi liderliğindeki askeri koalisyondan bir yanıt istedi.

BAE’nin Birleşmiş Milletler daimî temsilcisi Lana Nusseibeh, Norveç Güvenlik Konseyi başkanlığına yazdığı bir gönderide, “BAE, Güvenlik Konseyi’ni tek bir söz söylemeye ve uluslararası hukuku hiçe sayarak başlatılan bu terörist saldırılarının kesin ve açık bir dille kınanmasına katılmaya çağırıyor.” şeklinde bir çağrıda bulunmuş. Aynı zamanda konseyden acil bir toplantı yapmayı talep etti. Ancak bu toplantı için henüz kesin bir tarih belirlenmedi.

Aynı zamanda sözlerine şunları ekledi:  “Bu saldırılar Husilerin bölgemizde terör ve kaosu yayma çabalarında bir başka adımdır. Aynı şekilde Husilerin, Birleşmiş Milletler tarafından barış ve güvenliği tehdit etmek için dayattığı yaptırımlara karşı yasadışı yollardan elde ettikleri güçleri kullanma isteğine dair birtakım girişimlerdir.”.

SALDIRI SONUÇLARI

Abu Dabi’ye düzenlenen saldırılarda 3 kişi öldü, 6 kişi yaralandı. Buna karşılık, BAE’nin de katıldığı Suudi Arabistan Krallığı liderliğindeki koalisyon, San’a’da en az 14 kişinin ölümüne ve yaklaşık 10 kişinin yaralanmasına neden olan hava saldırıları başlattı.

Amerikan Wall Street Journal gazetesi ise Pazartesi günü Abu Dabi’ye düzenlenen saldırıya ilişkin Emirlik soruşturmasının ilk sonuçlarının, Houthi grubu tarafından açıklanan ve saldırıyı çeşitli gelişmiş silahlarla gerçekleştirdiğini doğrulayan haberleri sonlandırdığını söyledi.

Gazete, BAE yetkilileri tarafından yürütülen soruşturmaya aşina olan yetkililerin, Husi saldırılarının askeri yeteneklerinde önemli bir ilerleme gösterdiğini söylediklerini aktardı.

Husi grubu da pazartesi günü BAE’de nitelikli bir askeri operasyon gerçekleştirdiğini duyurdu. Abu Dabi ve Dubai’de hareketlilik bulunan tesislerin insansız hava araçları, balistik ve kanatlı füzeler tarafından hedef alındığını doğruladı.

BAE, topraklarındaki terörist saldırılar olarak nitelendirdiği olaylara yanıt verme hakkını saklı tuttuğunu söyledi.

DAYANIŞMA VE İLETİŞİM

ABD saldırıyı kınadığını ve uluslararası ortaklarıyla ve BAE ile “Husileri hesaba çekmek” için iş birliği yapacağını ilan ederken, Tel Aviv Salı günü e “terörizm karşısında” BAE’nin yanında olduğunu doğruladı.

Emirlik Haber Ajansı, Abu Dabi Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed’in İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog’dan Husi saldırılarını kınadığı bir telefon aldığını söyledi. Ajans, Herzog’un, BAE’nin güvenliğini ve egemenliğini savunmak için yaptığı her şeyde İsrail’in tam destek verdiğini doğruladığını da sözlerine ekledi.

İsrail Başbakanı Naftali Bennett, Abu Dabi’ye yönelik saldırıyı şiddetle kınadığını ifade etti ve Husilerin yaptıkları saldırıları “İranlıların talimatıyla” gerçekleştirdiğini söyledi.

İTTİFAK YANITI

Meydanî, Suudi liderliğindeki koalisyonun, son 24 saat içerisinde Yemen’in başkenti Sana’daki Houthi yerleşimlerinin bombalandığını ve Abu Dabi’yi hedef alan balistik füzeleri fırlatmak için kullanılan iki yerleşke ve dronlar arasındaki iletişimi sağlayan sistemin de imha edildiğini duyurdu.

Öte yandan Husi yanlısı medya, koalisyonun Sana’daki Libya mahallesine düzenlediği baskınlarda aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 14 kişinin öldürüldüğünü ve 11 kişinin de yaralandığını bildirdi.

Husi medya kaynakları, Sana’ya yapılan hava bombardımanının, Havacılık Fakültesi Müdürü Abdullah Kasım el-Cüneyd’in evini hedef aldıktan sonra onu ve aile üyelerini öldürülmesiyle sonuçlandığını belirtti.

Kaynak : El Cezire + ajansları

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.