islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4376
EURO
34,7889
ALTIN
2.448,85
BIST
9.933,30
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Af ve Mağfiret Günleri

Af ve Mağfiret Günleri
2 Mayıs 2022 10:00
A+
A-

Mübarek Ramazan ayı geride kaldı. Bugün Ramazan Bayramı’nın ilk günü. Ama bu mübarek ayın feyiz ve bereketi de Allah’ın af ve merhameti de kesilmiyor elhamdülillah. Allah’ın sonsuz bağışının Bayram günleri de sürdüğünü belirten aşağıdaki hadis-i şerife yer vermek Bayram’ın ilk gününe kaldı:

“… Yüce Allah Ramazan ayının her bir gecesinde bir meleğe üç defa Allah’ın şöyle buyurduğunu ilan ederek seslenmesini emir buyurur: “Dua edip isteyen var mı? Ona istediğini vereyim. Tevbe eden var mı? Tevbesini kabul edeyim. Mağfiret dileyen var mı? Ona mağfiret edeyim. Fakir olmayıp zengin olan, hiç haksızlık etmeyip verdiği sözde duran Allah’a kim borç verir?”

Aziz ve Celil olan Allah’ın Ramazan ayının her günü iftar vaktinde hepsi de cehenneme girmesi gereken, ama cehennemden azat ettiği bir milyon azatlısı vardır. Ramazan ayının son günü oldu mu yüce Allah o günde ayın başından sonuna kadar azat ettikleri kadarını da azat eder. Kadir gecesi olduğunda Aziz ve Celil olan Allah, Cibril’e (a.s.) emir verir, o da meleklerden kalabalık bir toplulukla birlikte iner. Beraberlerinde yeşil bir bayrak bulunur. Bu bayrağı Kâbe’nin çatısına dikerler. Cibril’in (Cebrail’in) yüz kanadı vardır. Bu yüz kanadın iki kanadını ancak o gece açar. Doğudan batıya kadar olan bütün mesafeyi kapsar. Cibril (a.s.) bu gece melekleri teşvik eder, onlar da ayakta duran, oturan, namaz kılan, zikreden herkese selam verirler. Onlarla tokalaşırlar, dualarına “Âmin!” derler. Tan yeri ağarana kadar bu böylece devam eder. Tan yeri ağardı mı Cebrail (a.s.):

“-Ey melekler topluluğu, artık geri dönelim” der. Melekler sorarlar:

“-Ey Cibril! Rabbimiz Muhammed’in (s.a.) ümmetinden mümin olanların ihtiyaçlarını ne yaptı?”

Cebrail (a.s.) şu cevabı verir: “-Bu gece Allah onlara nazar etti. Dördü hariç hepsini affetti.” Biz:

“-Ey Allah’ın Resulü! Bu dört kişi kimlerdir?” diye sorduk.

1-“İçki içen, 2-Anne babasına karşı gelen, 3-Akrabalık bağlarını koparan, 4-Müşahin olan” diye cevap verdi. Bizler:

“-Ey Allah’ın Resulü, müşahin (kindar) ne demektir?” diye sorduk. Şöyle buyurdu:

“O kişi insanlarla ilgi ve alakayı kesip onlara kin besleyen kimsedir.” buyurdu.

“Ramazan Bayramı gecesi olduğunda bu geceye de ‘Mükâfat Gecesi’ adı verilir. Bayram sabahı olduğunda Aziz ve Celil olan Allah melekleri her yere gönderir. Onlar da yere inerler. Yol ağızlarında durarak yüce Allah’ın yarattığı cinler ve insanlar hariç bütün mahlûkatın duyacakları bir sesle seslenir ve şöyle derler:

“Ey Muhammed ümmeti! Haydi! Kerim olan, bağışı pek büyük olan, günahları dahi affeden bir Rabbin huzuruna çıkınız!” Namaz kılacakları yere çıktıklarında Aziz ve Celil olan Allah meleklere şöyle sorar:

“-Ücretle tutulan bir işçi, işini yapıp bitirdi mi onun karşılığı nedir?” Melekler:

“-İlahımız, Rabbimiz! Böyle birisine verilecek karşılık, ona ücretini eksiksiz vermenizdir.”

Bunun üzerine Yüce Allah (c.c.) şöyle buyurur:

“-Meleklerim, sizleri şahit tutuyorum ki benim onların Ramazan ayındaki oruçlarına ve kıldıkları namazlarına karşılık vereceğim sevap, benim rızam ve mağfiretim olacaktır.”

Yine şöyle buyurur: “Kullarım benden isteyiniz. İzzetin ve celalim hakkı için bugün siz bu kalabalık halinizle ahiretiniz için her ne isterseniz mutlaka vereceğim. Dünyanız için her ne dilerseniz mutlaka sizinle ilgileneceğim. İzzetim hakkı için yemin ederim siz benim gözetimim altında olduğunuzu bilerek davrandığınız sürece yaptığınız hatalarınızı örteceğim. İzzetim hakkı için sizi rezil etmeyerek hak sahipleri arasında sizi küçük düşürmeyeceğim. Haydi, günahlarınız bağışlanmış olarak geri dönünüz. Siz beni razı ettiniz, ben de sizden razı oldum.”

Aziz ve Celil olan Allah’ın Ramazan ayından sonra iftar etmeleri halinde bu ümmete verdikleri dolayısı ile melekler sevinir ve birbirlerine bu müjdeyi verirler.” (Beyhakî, Şuabu’l-Îman, 3/335-336 -İbrahim Öztürk, Maddeli Hadisler, Konevî Yayınları, Konya-2018, s. 193-195.)

Ramazan ayından sonra ve Bayram günlerinde de devam eden Allah’ın ikramlarından bol bol yararlananlardan olmak duasıyla. Hayırlı bayramlar.

Abdullah Yıldız 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.