islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5227
EURO
34,8378
ALTIN
2.427,14
BIST
9.689,66
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Perşembe Parçalı Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
19°C

Afganistan kadın hakimlere kanlı terör saldırısı

Afganistan kadın hakimlere kanlı terör saldırısı
Mirat Haber Ajansı

Yetkililere göre, bir suikast dalgası Afganistan’ı sarsmaya devam ederken, Afgan Yüksek Mahkemesi’nde çalışan iki kadın yargıç Kabil’de vurularak öldürüldü. Başkentte yüksek profilli kişilerin öldürülmesi, Taliban ile Afgan hükümeti arasında Katar’da yapılan barış görüşmelerine rağmen gerçekleşti. Pazar günü erken saatlerdeki saldırı, Pentagon’un ülkedeki ABD asker sayısını yirmi yıldır en düşük seviyeye, sadece 2.500’e düşürdüğünü açıklamasından iki gün sonra gerçekleşti. Afgan yetkililer, grup ile Trump yönetimi arasındaki barış anlaşmasının ardından geçen yıl 5.000 Taliban savaşçısının serbest bırakılmasında şiddet dalgasının artmasından sorumlu tuttu. Taliban, uluslararası güçlere saldırmayacağına söz verdi ancak son aylarda olası Taliban militanları, siyasetçiler, gazeteciler, aktivistler, doktorlar ve savcılar da dahil olmak üzere birçok önde gelen Afgan’ı hedef aldı ve öldürdü.

Öldürülen yargıç kadınların isimleri verilmedi. Sabahın erken saatlerinde Kabil’in Taimani bölgesinde motosiklet kullanan silahlı kişiler onları pusuya düşürdü. Ateş ettikten sonra uzaklaştılar. Yargıtay sözcüsü Ahmad Fahim Qaweem, hakimlere yönelik saldırının bir mahkeme aracıyla ofislerine giderken gerçekleştiğini söyledi. Ülkenin en yüksek mahkemesinde çalışan 200’den fazla kadın yargıç vardı. ABD’nin Kabil’deki maslahatgüzarı (en üst yetkili diplomatı) Ross Wilson Pazar günkü suikastı kınadı ve derhal soruşturma yapılması çağrısında bulundu. Ross Wilson eski ABD Ankara büyükelçisiyken de Türk hükümetiyle sorunlar yaşamaktaydı.

Trump çekilme kararından geri mi dönülecek?

Bu son cinayetler, gelen ABD başkanı Joe Biden’i bekleyen büyük bir dış politika kararının önemini vurguluyor. Tüm ABD askerleri Mayıs ayına kadar ülkeyi terk edecek. Cuma günü, Afganistan’ın başkan yardımcısı Amrullah Salih, Washington’un Taliban’ın sözlerini kabul etmekte hata yaptığını söyledi. ABD’nin çekilmeinin daha fazla şiddet anlamına geleceğini söyledi. Taliban’ın terörist olduğunu ve bugün terörist olmaya devam ettiklerini, bu nedenle kadınları, gazetecileri ve sivil haklar aktivistlerini öldürdüklerini söyledi.

Afganistan’ın casus şefi Ahmad Zia Siraj bu ay milletvekillerinin verdiği demeçte, Taliban’ın 2020 yılında 18.000’den fazla saldırı gerçekleştirdiğini söyledi. Rakip DAEŞ grubu, çoğu öğrenci olmak üzere 50 kişiyi öldüren Kabil Üniversitesi de dahil olmak üzere son zamanlarda yapılan çok sayıda saldırının sorumluluğunu üstlendi. DAEŞ, Aralık’da Afganistan’daki bir ABD üssünü vuran roket saldırılarının arkasında da olduğunu söyledi. Zayiat olmadı ancak bu ay ABD ordusu ilk kez doğrudan Taliban’ı kan dökülmesindeki artışın arkasında olmakla suçladı.

Afganistan, Orta Asya ve Güney Asya arasında yer alan bir ülke. Afganistan sınır komşuları, Pakistan, İran, Türkmenistan, Özbekistan, Tacikistan. Başkenti Kabil. Afganistan nüfusu yaklaşık 33 milyon. Afganistan nüfusu %99 Müslüman ve bunlar Peştun, Özbek, Türkmen, Hazara, Farsça konuşan Afganlar gibi gruplardan oluşuyor. Afganistan 1919 yılında Birleşik Krallık sömürüsünden kurtulduktan sonra 1979 yılında Sovyet Birliği işgalinin altına girmiş ama SSCB dağılınca işgal sona ermiş. Taliban rejiminin desteği altında diye nitelenen 11 Eylül saldırısından sonra ABD ve Koalisyon güçlerinin işgali altına girdi. Ülkenin Gayri Safi Yurtiçi Hasılası 22 milyar dolar kişi başına düşen milli gelir 601 dolarla resmen dünyanın en fakir orta büyüklükte ülkesi.

Diğer Güney Asya haberlerini aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.mirathaber.com/kategori/guney-asya/

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.