islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3835
EURO
35,0525
ALTIN
2.326,19
BIST
9.098,30
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Parçalı Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
18°C

AFGANİSTAN’DA DEPREM: BİN ÖLÜ – BİN BEŞYÜZ YARALI

AFGANİSTAN’DA DEPREM: BİN ÖLÜ – BİN BEŞYÜZ YARALI
24 Haziran 2022 10:24
A+
A-

Afganistan’daki Taliban iktidarı yetkilileri, Afganistan’da meydana gelen güçlü bir depremde 1000 kişinin öldüğünü ve yüzlerce kişinin yaralandığını doğruladı.

Sosyal medyada yayılan görüntülerde Paktika eyaletinde sedyeler, molozlar ve yıkılan evlerde taşınan yaralı ve cesetlerin olduğu görülüyor. Diğer taraftan da kurtarma ekiplerinin yaralılara tedavi sağlamaya çalıştığı izlenmekte.

Daha uzak bölgelerde ise afetzedeler helikopterlerle hastanelere taşınıyor.

Taliban lideri Hibetullah Ehundzade, yüzlerce evin yıkıldığını ve ölü sayısının artmasının muhtemel olduğunu söyledi.

Ve kriz yönetiminden sorumlu yardımcısı Şerafettin Müslim, düzenlediği basın toplantısında, ilk etapta en az 920 kişinin öldüğünü ve 600 kişinin de yaralandığını, ayrıca onlarca yıldır Afganistan’da meydana gelen en kanlı deprem olduğunu da söyledi.

Salı akşamı geç saatlerde meydana gelen depremin merkez üssü, birçok kişinin evlerinde uyuduğu yerel saatle 01:30’dan (21:00 GMT) hemen sonra güneydoğudaki Khost kentine 44 km uzaklıktaydı.

Avrupa-Akdeniz Sismoloji Merkezi, görgü tanıklarının Afganistan’ın başkenti Kabil ve Pakistan’ın başkenti İslamabad’daki şiddetli depremi hissettiklerini doğruladıklarını söyledi.

En kötü etkilenen Paktika eyaletinde yerel bir gazeteci BBC’ye şunları söyledi: “Gittiğiniz her sokakta, leri yıkılmış bir halde insanların ölüler üzerinde sevdikleri için ağladığını duyuyorsunuz.”

Afganistan’ın kırsal kesimlerinde depremler çok fazla hasara neden oluyor çünkü oradaki binaların çoğu küçük depremlere bile dayanacak kadar güçlü değil.

Bir başka gazeteci BBC’ye verdiği demeçte, depremden sonra cep telefonu şebekelerinin telekom kulelerinin hasar görmesi nedeniyle iletişimin zor olduğunu ve ölü sayısının daha da artacağını söyledi.

Birçok insan telefonları çalışmadığı için akrabalarının durumunu bilmiyor. Kardeşim ve ailesi depremde öldü, ben de saatler sonra öğrendim. Birçok köy tamamen yıkıldı.” şeklinde sözlerini sürdürdü.

Taliban yetkilileri de yardım kuruluşlarını ülkenin doğusundaki depremden etkilenmiş bölgelere yapılan yardımı hızlandırmaya çağırdı.

Yardım kuruluşlarının son yıllarda bazı binaları güçlendirme çabalarına rağmen, onlarca yıllık çatışma, yoksul ülkenin depremler ve diğer doğal afetler karşısında koruma önlemlerini iyileştirmesini zorlaştırdı.

Taliban iktidara gelmeden önce bile, acil servisler doğal afetlerle aşırı yüklendi – kurtarma ekipleri için çok az uçak ve helikopter mevcuttu.

Paktika eyaletinin en kötü etkilenen bölgelerinden birinden bir doktor BBC’ye, kurbanlar arasında sağlık çalışanlarının da olduğunu söyledi.

“Depremden önce zaten yeterince insan ve tesisimiz yoktu, şimdi böylesi küçük bir deprem dahi elimizdeki az sayıda bulunan çoğu şeyi yok etti. Kaç meslektaşımız hala daha hayatta bilmiyorum.”

Yerel bir doktor BBC’ye verdiği demeçte, şimdiye kadar kurbanların çoğunun Paktika eyaletinin Gayan ve Parmal bölgelerinde olduğunu söyledi. Yerel bir medya sitesi Gayan eyaletindeki bütün bir köyün yıkıldığını bildirdi.

İnsanlar depremi merkez üssünden yaklaşık 500 km uzaklıktaki Afganistan, Pakistan ve Hindistan hudutlarından da hissetti. Görgü tanıkları, depremin Afganistan’ın başkenti Kabil ve Pakistan’ın başkenti İslamabad’da hissedildiğini bildirdi.

Ancak BBC Urdu’ya göre, Pakistan’da doğrudan bir can kaybı veya önemli bir yıkım haberi gelmedi.

Afganistan, jeolojik olarak aktif bir bölgede yer aldığı ve altında Şaman fayı, Hari fayı, merkezi Bâdahşan fayı ve Darvaz fayı gibi tektonik plakalar arasındaki büyük faylar olduğu için birçok depreme açık olarak kabul edilir.

ABD Jeolojik Araştırmalar Kurumu’na göre sabahın erken ssaatlerinde meydana gelen depremin büyüklüğü Richter ölçeğine göre 6.1 büyüklüğünde, depremin derinliği ise 51 kilometre derinlikteydi.

Afganistan’daki Birleşmiş Milletler İnsani Koordinasyon Ofisi tarafından yayınlanan istatistiklere göre, Afganistan’da son on yılda depremlerde en az 7 bin kişi hayatını kaybetti. Yapılan incelemelere göre ülkedeki afetzedelerin ortalaması yıllık olarak 560 kişiye ulaştı.

 

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.