islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4199
EURO
34,4363
ALTIN
2.489,53
BIST
9.679,80
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
21°C
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Hafif Yağmurlu
16°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C

Afrika Boynuzu ülkeleri Somali ve Kenya’yı Katar uzlaştırıyor

Somali, komşu Kenya ile diplomatik bağları yeniden kurduğunu açıkladı.

Afrika Boynuzu ülkeleri Somali ve Kenya’yı Katar uzlaştırıyor

Somali, komşu Kenya ile diplomatik bağları yeniden kurduğunu açıkladı.

Mirat Haber Ajansı

Somali, komşu Kenya ile diplomatik bağları yeniden kurduğunu açıkladı. Nairobi’yi işlerine karışmakla suçladıktan sonra Aralık ayında ilişkileri kopardı. Ülkeler arasındaki ilişkiler, bir kısmı Somali’nin beş yarı özerk devletinden biri olan Jubbaland kıyılarında bulunan potansiyel petrol ve gaz yataklarının mülkiyeti konusunda da gergindi. Enformasyon Bakanlığı dün yaptığı açıklamada, Somali Federal Hükümeti’nin Kenya Cumhuriyeti ile diplomatik ilişkilere iyi komşuluk çıkarlarına uygun olarak yeniden başladığını duyurduğunu ifade etti. Açıklamada, uzlaşmada rol oynadığı iddia edilen Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad Al Thani’ye teşekkür edildi ve çözülmenin Kenya tarafından memnuniyetle karşılandığı belirtildi. Nairobi açıklamayı dikkate aldığını ve ilişkilerin Somalili yetkililer tarafından daha da normalleştirilmesini dört gözle beklediğini belirtti.

https://www.aljazeera.com/wp-content/uploads/2021/03/KENYA_SOMALIA_DISPUTED_AREA.jpg?w=770&resize=770%2C433

Somali, Kenya’nın Mogadişu’daki merkezi hükümet tarafından tanınmayan bir ayrılıkçı devlet olan Somaliland’ın liderliğine ev sahipliği yapmasının ardından 15 Aralık’ta ilişkileri kesti. Nairobi, Mogadişu’yu kendi siyasi sorunları için bir günah keçisi olarak kullanmakla suçlarken, ülke, Kenya’nın sınırının ötesindeki bölgelere karışması olarak adlandırdığı duruma uzun zamandır öfkelendi. Kasım ayında Somali Kenya’nın büyükelçisini ihraç etti ve Kenya’yı Jubbaland’daki seçim sürecine müdahale etmekle suçladıktan sonra kendi elçisini Nairobi’den geri çağırdı.

İkili, aynı zamanda, her iki ülkenin de değerli petrol ve gaz yataklarına sahip olduğuna inanılan Hint Okyanusu’nun bir kısmı üzerinde uzun süredir devam eden bir toprak anlaşmazlığına girdi ve bu konuda uluslararası tahkim arayışına girdi. Hangi ülkenin kazançlı mevduatlara erişimi kontrol ettiği konusundaki anlaşmazlık, 2019’un başlarında tırmandı. Daha sonra Somali, tartışmalı bir deniz alanında petrol ve gaz bloklarını açık artırmaya çıkarmaya karar verdi ve Kenya’nın o yılın Şubat ayında Mogadişu’daki büyükelçisini geri çağırmasına neden oldu. İki ülke aynı yılın Kasım ayında ilişkileri yeniden canlandırmıştı. Her ikisi de şu anda deniz sınırı anlaşmazlığını karara bağlamak için Dünya Mahkemesinde bulunuyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.