islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3733
EURO
34,9950
ALTIN
2.325,67
BIST
9.091,44
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Afrika’yı Çalmak: İngiltere Kıtanın Sanatını Nasıl Yağmaladı? – 14

Afrika’yı Çalmak: İngiltere Kıtanın Sanatını Nasıl Yağmaladı? – 14
12 Ağustos 2022 09:00
A+
A-

Cambridge Üniversitesi’ne bağlı Jesus College, yağmalanmış bir Benin Bronz horozunun planlı iadesini açıklayan ilk İngiliz kurumlarından biri oldu. Kurumun köle ticaretiyle olan bağlantılarını incelemek için kurulan bir grup olan kolejin Kölelik Mirası Çalışma Partisi, objenin iade edilmesini tavsiye etti.

Fakat ABD’de George Floyd’un ölümü ve Black Lives Matter (BLM – Siyahilerin Hayatı Değerlidir) hareketine kadar Afrika eserlerinin ülkelerine iadesi küresel bir ivme kazanmadı. İade, 2020 Haziran’ında BLM protestolarının ardından ırk eşitliği konusundaki daha geniş bir tartışmanın parçası haline geldi.

Bu uygun ortamla beraber Almanya, nisan ayında, 2022 yılına kadar Alman kurumlarının elinde bulunan “önemli” sayıda, 1.000’den fazla Benin Bronz’unun iade edeceğini söyleyen ilk ulusal hükümet oldu. Ayrıca, yağmalanan objelerin kaynağının araştırmaları ve geri iadeye yönelik yönergeler için 2 milyon dolardan fazla taahhütte bulundu.

Almanya Kültür Bakanı Monika Grütters, “Almanya’nın sömürge geçmişini gün ışığına çıkarmak ve onunla uzlaşmak için tarihi ve ahlaki sorumlulukla karşı karşıyayız.” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü, “Sömürge döneminde kültürel hazineleri çalınan insanların torunları ile anlayış ve uzlaşmaya katkıda bulunmak istiyoruz.”

İade edilen bronzlar, Benin City’deki eski kraliyet sarayının yerine inşa edilecek olan Edo Batı Afrika Sanatı Müzesi adlı yeni bir müzede sergilenecek. Mimar David Adjaye tarafından tasarlanan projenin, tarihler birden fazla kez değişmesine rağmen 2026’da açılması bekleniyor.

Lagos eyalet valileri, British Museum’dan Lander Taburesini 2022 baharında açılacak olan yeni bir merkezde – John K Randle Yoruba Tarih ve Kültür Merkezi – sergilemek üzere ödünç alacaklar. Merkezin planlanan odaları, tanrıları ve tanrıçaları aracılığıyla insanın yaratılışını açıklayan Yoruba hikayesini söylemesinin yanı sıra sömürgecilik tarihi ve Transatlantik köle ticareti tarihini anlatacak.

Lagos yetkilileri merkezin, Yoruba’nın “sömürge anlatısından miraslarını geri alabileceği” bir yer olacağını söylüyor. British Museum geçen ay yaptığı duyuruya göre, önemli objeleri uzun süreli olarak ödünç verecek.

Çeviren: Zehra Kaya

Kaynak: https://www.aljazeera.com/features/2021/10/12/stealing-africa-how-britain-looted-the-continents-art

 

 

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.