islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5362
EURO
34,9531
ALTIN
2.456,46
BIST
9.884,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

AHİRET HAYATI (MÎZAN, YARGI SONUÇLARI CENNET VE CEHENNEM’E GİDİŞ) III

AHİRET HAYATI  (MÎZAN, YARGI SONUÇLARI CENNET VE CEHENNEM’E GİDİŞ) III
  1. İradeli olarak oluşturduğumuz Hak veya Batıl inançlarımız ve İslâm’a uygun olan veya olmayan bütün yaptıklarımızı içeren hayat kitaplarımız adalet terazilerinde tartılıp değerlendirildiğinde sonuç ne olacaktır?
  2. Tartı sonuçlarına göre hayat kitapları insanların bir kısmına sağ taraflarından diğer bir kısım insanlara da sol tarafları ve arkalarından verilecek.
  • Tartıları sonucu hayat kitapları sağ taraflarından verilecekler kimler olacaktır ve onların halleri ve kitaplarını aldıklarında söylemleri ne olacak?
  • Onlar tartıları ağır basacak, kolay geçecek bir sorgulamadan sonra mutlu olacak ve razı olacakları bir hayatın içinde yaşayacak cennetlik kişiler olacaktır ve sevinçlerini dile getireceklerdir :

Rabbimiz şöyle buyurur:

Kimin kitabı, sağ yanından verilirse.

 Artık onun hesâbı, kolayca görülür.

 Ve âilesinin yanına sevinç içinde döner” (İnşikak 84/7-9)

 “ Kitabı, sağ yanından verilen kişi de şöyle der: Gelin, işte okuyun kitabımı.

 Zâten ben kıyâmet günü hesabıma kavuşacağım biliyordum.

 Artık o, razı olduğu bir yaşayış, bir zevk içindedir. Yüce ve yüksek Cennettedir.” /Hâkka 69/19-22)

  • Tartı sonucu hayat kitapları sol taraflarından verilen bir kısım insanlar kimler olacak ve kitaplarını aldıklarında ne söyleyeceklerdir?
  • Onlar Allah’a inanıp güvenmeyen ve sosyal adaletçi atılımları olmayan, zincirlere vurularak Cehennem’e atılacak olup hiçbir dostları olmayacak kişilerdir. Sözleri de, “ne olaydı, bu tartıya giren hayat kitabım bana verilmeseydi” ifadeleri ile başlayan derin sızlanmalar olacaktır.

 Rabbimiz şöyle buyurur:

“ Kitabı, sol yanından verilen kişi şöylece sızlanır: Keşke verilmeseydi Hayat kitabım. Keşke bilmeseydim, nedir hesabım. Keşke ölümle olup bitseydi her işim. Bir fayda vermedi bana mallarım. Helâk olup gitti gücümkuvvetim.

(Bu kişi için şöyle denir)

 Tutun onu da zincirle bağlayın. Sonra da alevli Cehenneme atın.

     Sonra da onu, boyu yetmiş zirâ, bir zincire vurun.

 Şüphe yok ki o, pek yüce olan Allah’a inanmazdı. Ve yoksulun doyurulmasına teşvikçi olmazdı. Artık bugün, ona, burada bir dost yok.” (Hâkka 69/25-35)

  • Tartı sonucu hayat kitapları arka taraflarından verilen bir kısım insanlar kimler olacak ve kitaplarını aldıklarında ne söyleyecek?
  • Onlar, âhiret hayatına ve Allah’ın huzurunda yargılanacağına inanmayan deist tipler olup yok olup gitmeyi isteyecek olan Cehennemliklerdir.

Rabbimiz şöyle buyurur:

Kimin kitabı, ardından verilirse.

 O, helâk olmasını diler.

 Ve cehenneme atılır.

Şüphe yok ki o, âilesinin içinde sevinmedeydi.

 Ve o, öldükten sonra tekrar hayata dönmeyeceğini sanırdı.

 Evet, şüphe yok ki Rabbi, onu görürdü.” (İnşikak 10-15)

  • Kıyamet, kabirlerden diriliş, Mahşerde toplanış, Hayat kitaplarımızı bize okutulup izletilmesi, iradeli inançlarımız ve yaşamlarımızın tartıya girmesi, tartı sonucu hayat kitaplarının sağ, sol ve arkadan verilmesi ve bazı insanların Cehenem’e girişinden sonra ne olacak?
  • Cehenemlikler arasında şiddetli tartışmalar olacak, önder konumunda olanlarla onları izleyenler birbirlerine girecekler:

“ (Cehennemlikler) ateşin içinde birbirleriyle çekişirlerken toplumsal konumları zayıf olup izledikleri büyüklük taslayanlara şöyle diyecekler: Biz size uymuştuk. Şimdi ateşin birazını olsun bizden savabilecek misiniz?
 İzlenen o büyüklük taslayanlar ise şöyle cevap verecekler: Doğrusu hepimiz ateş içindeyiz. Şüphe yok ki Allah kulları arasında vereceği hükmü verdi, yapabileceğimiz bir şey yok.” (Mümin 40/47,48)

.

  • Cehennemlikler, Cehenneme dayanıklı vücutlarıyla azap içinde kıvranırken bir şeyler yapıp sonuç alabilecekler mi?
  • Cehennemliklerin ilk yapmak isteyecekleri şey Cehennem görevlilerine başvurarak onlardan, Allah’ın azaplarını hafifletilmesi için dua etmelerini istemek olacak ama sonuç alamayacaklardır.

     Rabbimiz bu gerçeği Kur’ân’da şöylece açıklar:

 “Ateşte bulunanlar Cehennem görevlilerine: Rabbinize dua edin, bizden, bir gün olsun azabı hafifletsin! derler, (Görevliler de) Size peygamberleriniz açık açık deliller getirmediler mi? derler. Onlar da: getirdiler de biz kabul etmedik cevabını verirler. (Bu defa görevliler şöyle karşılık verirler): O halde kendiniz yalvarın, yalvarın da kâfirlerin yalvarması boşunadır.” (Mümin 49/49 50)

  • Cehennemlikler, Cehennem görevlilerinden kendileri için Allah’a dua etmeleri isteğine olumsuz cevap aldıklarında ne yapacaklar?
  • Allah’a bizzat kendileri dua edecekler ama bundan da sonuç alamayacaklar.

Ku’ân’da şöylece açıklama yapılmaktadır:

“ Kâfir olanlaraysa Cehennem ateşi var, öldürülmezler ki ölüp kurtulsunlar ve cehennem azâbı da hafifletilmez onlara; işte biz, her bir kâfiri/nankörü böyle cezâlandırırız.

 Ve onlar Cehennemde feryad ederek yalvarırlar; Rabbimiz, bizi Cehennem azabından çıkar da yaptığımız işlerden başka kulluğumuzu kanıtlayacak işler yapalım. Allah da onlara şöyle buyuracak:

Size, düşünenin düşünüp, öğüt alanın da öğüt alacağı kadar ömür vermedik mi? Üstelik size korkutucular/uyarıcılar da gelmişti; artık tadın azâbı, zâlimlere yardım eden de olmayacaktır.” (Fatır 35/36,37)

Ali Rıza Demircan

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.