islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,2466
EURO
34,7531
ALTIN
2.410,38
BIST
10.267,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
22°C
İstanbul
22°C
Açık
Salı Açık
25°C
Çarşamba Az Bulutlu
20°C
Perşembe Çok Bulutlu
17°C
Cuma Hafif Yağmurlu
16°C

Ahlam Albashır’a Verilen Ceza İslam’a Uygun Mu?

Ahlam Albashır’a Verilen Ceza İslam’a Uygun Mu?
26 Nisan 2024 15:35
A+
A-

Ahlam Albashır’a Verilen Ceza İslam’a uygun mu?

İstanbul İstiklal Caddesi Terör Saldırısı Davasında Karar: Ahlam Albashır‘a Ağır Ceza!

İstanbul’un kalbinde, İstiklal Caddesi’nde meydana gelen bombalı terör saldırısının yankıları hala taze. PKK’nın talimatıyla gerçekleştirilen bu korkunç saldırıda 36 sanık yargılandı. Sanıklardan biri olan Ahlam Albashır, bombayı bırakan isim olarak belirlenmişti.

Ağırlaştırılmış Müebbet ve Binlerce Yıl Hapis

Davanın sonunda mahkeme, Ahlam Albashır’a ağırlaştırılmış müebbet ile bin 794 yıl hapis cezası verdi. Bu karar, terör saldırısının vahametini ve masum insanların yaşadığı acıyı yansıtan bir adalet tecellisidir. Albashır’ın aldığı ceza, terörün her türlüsüne karşı mücadelenin kararlılığını göstermektedir.

Hukukun Üstünlüğüne Yapılan Vurgu

Bu karar, Türkiye’nin hukukun üstünlüğüne verdiği önemi bir kez daha gösteriyor. Terör saldırılarına karışanların adalet önünde hesap vermesi, devletin ve toplumun güvenliği için hayati öneme sahiptir. İstiklal Caddesi’nde yaşanan bu trajik olay, Türkiye’nin teröre karşı kararlı duruşunu bir kez daha ortaya koymuştur.

HABER YORUM

Ahlam Albashır’a Verilen Ceza İslam’a uygun mu?

Ahlam Albashır’a verilen bu ceza,  İslami açıdan bakıldığında yetersiz ve yanlıştır. Zira, İslam inancına göre insanı veya insanları öldürenlerin cezaları konusunda Kuran’da açık bir şekilde belirtilen kısas emri bulunmaktadır. Bu emir, İslam hukukunda hayati bir öneme sahiptir ve devletin bu konuda af etme yetkisi de bulunmamaktadır.

Kısas ayetini tefsiriyle birlikte buraya tekrar alıyor ve kamuoyunun dikkatine sunmak istiyoruz:

“Ey iman edenler! Öldürülen kimseler hakkında kısas, yani suçsuz bir insanı kasten öldüren kişinin işlediği suça denk bir ceza olarak öldürülmesi, yetkili merciler tarafından yerine getirilmesi gereken bir yasa olarak size farz kılınmıştır.

Hüre karşılık hür, köleye karşılık köle, kadına karşılık kadın kısas edilir. Yani cinayeti kim işlemişse, cezasını da yalnızca o çekmelidir. Katil hür bir insan ise sadece o hür; köle ise sadece o köle; kadın ise yine sadece o kadın cezalandırılmalıdır. Katilin mahkeme tarafından cezalandırılmasını yeterli görmeyip onun akrabalarından, kabilesinden, ailesinden intikam almaya kalkışılmamalıdır. Ve bu suç sabit olduğunda, suçlu kadın da olsa, köle de olsa, efendi de olsa mutlaka cezalandırılmalıdır.

Ancak katil, insanlık ve din yönüyle kardeşi sayılan maktulün varisleri tarafından herhangi bir şekilde affedilirse, o zaman kısas cezası uygulanmaz. Maktulun varislerinden biri dahi affetse kısas düşer. Bu durumda, tarafların İslâm’a aykırı olmayan gelenek ve örfe uyarak aralarında anlaşıp diyet miktarını belirlemeleri ve katilin, kendisini bağışlayan bu insanları bir nebze teselli etmek üzere onlara kan bedelini güzellikle ödemesi gerekir.

Bu bağışlama yetkisinin verilmesi, Rabb’iniz tarafından sizlere bahşedilmiş bir hafifletme ve rahmettir. Fakat bu yetki, sadece maktulün yakın akrabalarına tanınmış bir haktır; yoksa yetkili merciler de dâhil, bir başkasının katilleri affetme yetkisi yoktur.

Ama her kim, bütün bunlara rağmen yine de saldırganlık etmeye kalkışırsa, sözgelimi, katil yerine başkasını öldürürse ya da katili öldürmekle yetinmeyip onun akrabalarına da saldırırsa veya katili affedip diyeti aldıktan sonra onu öldürmeye kalkarsa yahut katil diyeti ödemeye yanaşmazsa, işte onun için de can yakıcı bir azap vardır!

İnsan öldürmek, -öldürülen kişi katil bile olsa- elbette kötü ve istenmeyen bir şeydir. Fakat bir katilin öldürülmesi yüzlerce masum insanın hayatını kurtaracaksa, o zaman bu bir öldürme değil, bilakis hayat kurtarmadır.

MİRATYOUTUBE

MİRATHABER.COM

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.