islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4251
EURO
34,8197
ALTIN
2.394,12
BIST
10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
19°C
İstanbul
19°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
17°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
18°C
Pazar Açık
20°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
21°C

ALLAH YAŞATACAKSA, GEREKLİ ÖZELLİKLERİ VERİYOR

ALLAH YAŞATACAKSA, GEREKLİ ÖZELLİKLERİ VERİYOR
1 Şubat 2024 15:30
A+
A-

İnsanla ilgili gerçek bilgileri onun yaratıcısından alabilirsiniz. Yaratanın insanlığa son mesajlarını içeren Ku’ân’dan bizim anlayabildiğimiz, uzun yaşamın sırrı, Allah’ın bunu dilemiş ve takdir etmiş olmasıdır. Allah uzun ömür vermeyi dilerse,  onun için gerekli özellikleri de verir.

ÇOCUK ARZUSU ALLAH’TAN GELİR

Yıllar önce bir televizyon programı arasında evli olan programcı hanımefendiye çocuğu olup olmadığını sorduğumda, “planlıyoruz” demişti. Ardından bende ona şu açıklamayı yapmıştım:

Çocuk programlama ile  olmaz, Allah’ın dilemesiyle olur. Ayrıca O size çocuk vermeyi dilerse, size çocuk sevgisini, çocuk yapma arzunu da verir. Ama siz planlamayı kendiniz yaptınız sanırsınız. Tesadüfi hayat olmaz.

UZUN ÖMÜR DE ALLAH’IN TAKDİRİYLEDİR

Tıpkı çocuğun yaratılması gibi, uzun ömür de Allah’ın takdirindedir. Allah, uzun ömür takdir ederse bunun için gerekli olan özellikleri de kişinin doğasına kodlar. Ama insanoğlu bunu, kişinin kendisinden bilir.

İnsan hayatını Yaratan’la irtibatlandıramayan insan, zahire takılıp kalır. Özellikler belirler ama o özelliklerin her kişide uzun ömür yaşamayı sağlayamadığını aklının kullanarak anlayamaz.

Şimdi bu açıklamaların ışığında maddeci insanların yapabildiği yüzeysel tespitlere ve uzun ömür için gerekli sekiz özelliğe bakalım.

{DÜNYADA YAŞAM SÜRESİ VE GEREKLİ ÖZELLİKLER

Dünyada yaşam süresi giderek uzuyor. 1990’da 100 yaş üstünde 92 bin kişi vardı, 2021’deyse bu sayı 621 bini buldu. BBC’nin haberine göre, 100 yaşını geçenleri yıllardır gözlemleyen İspanya’daki Madrid Üniversitesi’nden akademisyen Maria Dolores Merino, uzun yaşayanların ortak özelliklerini sekiz kategoride topladı.

1.) Zindelik ve Yaşama Gücü

En karakteristik özelliklerden biri, zindelik yani kendini canlı ve enerjik hissetme.

2.) Etkileşim İsteği

İlgili alışmalar, 100 yaşını geçen kişilerin genellikle sosyalleşmeye istekli olduğunu gösteriyor.

3.) Özveri ve Amaç Edinmek

Özveri.  Bunlar sorumluluk sahibi ve çalışkan insanlardır.  Hedeflerine ulaşmak için azimlidirler.

4.) Dayanıklılık

Dayanıklılık ve zorluklarla baş etme gücü, uzun yaşamın “sırları” arasında görülüyor.

5.) Yaşamın Kontrolünü Elde Tutmak

Uzunca yaşayanlar genelde bağımsızlığa düşkündürler ve hayatlarını kendi istedikleri doğrultuda yönlendirirler.

6.) Entelektüel Atılım

Aktif bir beyne sahip olmak, merak, öğrenme isteği ve kendi kendini eğitmek…

7.) Olumlu Olmak

100 yaşını geçmiş kişiler her şeye olumlu bakarlar. Onları hayatında ‘Keşkelere’ yer yoktur.

8.) Kavrayış ve İdrak

Kavrayış gücü. Bu kişilerde düşünme, gerekçelendirme, sorun çözme gibi bilişsel yetenekler öne çıkar.

BÜTÜN ÖZELLİKLER ALLAH’IN İHSANIDIR

Yukarıda sunulan sekiz özellik artırılabileceği gibi azaltılabilir de. Bütün bu özellikleri taşıyanlardan niceleri genç yaşlarında ölmüşlerdir.

Sahip olduğumuz her şey gibi uzun ömür de Allah’ın ihsanıdır. Biz insanlara ne kadar yaşayacağımız bildirilmediğinden uzun yaşamak isteyebiliriz. Uzun ömür için gerekli gibi görülen özelliklere sahip olmaya çalışabiliriz.

SONUÇ

Sonuçta  Allah’ın dileyip takdir ettiği olur. O, her kişiye ayrı bir süre belirlemektedir.

Sözü yaratan ve istediği kadar ömür belirleyen Allah’ımıza bırakalım:

Allah sizi; sizin atanız ve aslınız olan ilk insanı topraktan yarattı. Sonra topraktaki mineralleri babanızın vücudunda birçok kimyasal işlemden geçirerek sizi önce sperm denilen bir damla sudan, sonra  embriyodan yarattı.

Ardından sizi sağlıklı bir bebek hâlinde annenizin karnından çıkarmaktadır. Sonra gençlik çağına ulaşmanız için sizi büyütmekte ve sonra da ihtiyarlamanız için içinizden pek çoğuna uzun bir ömür bahşetmektedir.

Kimileriniz bu ihtiyarlık çağına ulaşmadan önce küçük yaşta vefat ettirilir, kimileriniz de belirli bir süreye ulaşmanız ve aklınızı kullanıp düşünmeniz için uzun süre yaşatılırsınız.(Mümin 40/67)

Ali Rıza Demircan

YAZARIN DİĞER YAZILARINI OKUMAK İÇİN BURAYA TIKLAYINIZ

MİRATHABER.COM – YOUTUBE

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.