islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3290
EURO
35,0728
ALTIN
2.298,20
BIST
9.058,44
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
20°C
İstanbul
20°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

ALLAHIN MEMNUNİYETİNİ KAZANMAK

ALLAHIN MEMNUNİYETİNİ KAZANMAK
24 Nisan 2022 10:00
A+
A-

Fatiha Süresi’nden Zihnime Yansımalar

İnsan, etrafında övgüye layık gördüğü hal, hareket, buluş, bilim, eser gibi mevcudatın bizzat kendisine veya sahibine sözlü teşekkür ve takdirlerini sunarken esas övgünün madde ve mana aleminin yaratıcısı olan Allah’a (cc) yapılması gerektiğini de zihinsel olarak düşüncesine yerleştirmelidir. Bu bilinç ve şuur “Elhamdülillah” kavramının amacına uygun düşer.

Ortaya çıkarılan yeni bilimsel bir buluş karşısında veya insanların genelinin yapamadığı bir eser karşısında hayranlığımızı ifade ederken o eseri veya buluşu ortaya atan akıl sahibi insanın yaratıcısını  düşünerek takdir ve övgülerimizi  Allah’a (cc) yöneltmek suretiyle “Elhamdülillahirabbilalemin” cümlesine uygun zihinsel bir düşünceye sahip olmuş oluruz.

Yeryüzünde hayvanlar alemine, denizlere, kuşlara ; kafamızı kaldırıp gökyüzündeki atmosfere, onun ötesindeki yıldızlar ve güneşler alemine baktığımızda mükemmel yaratılışın sahibinin Allah (cc) olduğunu bilmek, takdir ve övgü dolu düşünceleri zihnimize doldurmakla; “bütün övgüler alemlerin Rabbi olan Allah’a dır.” cümlesinin kısaca “Elhamdülillah” la zikre dönüşmesidir.

“Rahman” “Rahim” kelimelerini dilimizle söylerken, zihnimizde de Peygamber’imizin çocuğunu sevgiyle bağrına basan bir anneyi göstererek Allah’ın (cc) insanlara göstereceği sevginin, şefkatin ve merhametin annenin çocuğuna beslediğinden kat be kat fazla olacağı örneği dolaşmalıdır. Bizlerde kendi çapımızda başta aile bireylerimiz olmak üzere çevremizdeki insanlara ve tüm canlı cansız varlıklara sevgi, şefkat ve güzel duygular taşımak suretiyle ilişki kurmamız gerektiği bilincinde olmalıyız.

Çıplak gözle görebildiğimiz ve göremediğimiz bütün alemlerin Rabbi Olan Allah (cc) Fatiha Süresinde “Din Günü”nden bahsediyor. Yaratılışımızda ki ve tüm yaratılanlarda ki mükemmelliğin sahibi Allah (cc)  “Din Gününe” dikkat çekerek zihnimizde “Ahret” inancının olması gerektiğini vurguluyor. Zihnimizde hiçbir soru işareti olmaksızın ölümden sonra da bir hayatın olacağına inanmamızı istiyor. Çıplak gözle gördüğümüz ve yaşamakta olduğumuz sahibi Allah (cc) olan mükemmel alem nasıl bir gerçekse; mahiyetini Kur’an da bildirdiği kadarıyla bilebildiğimiz ‘Din Günü’nünde gerçek olduğu şuuruyla yaşamalıyız.

Yaşadığımız hayatta çevremizden gördüğümüz yardımlara sözlü olarak teşekkür ederken esas itibariyle yardımların kaynağının Allah (cc) olduğunu bencilleşmeden kendimize hatırlatmalıyız. Her hal ve şartta yardımın sadece Allah’tan (cc) isteneceğini zihnimizde her an güncel tutmalıyız.

Yaşantımız sürecinde doğrunun yanında, güzelliklerin ve gerçeklerin peşinde yer almak suretiyle hiçbir menfaat beklentisi olmaksızın sırf Allah’ın (cc) memnuniyetini kazanmak olmalıdır. Dürüst bir tavır takınmak, inanan bir insan olarak yaratılışımızın gayesi olduğunu bilerek sosyal yaşantımızı şekillendirmeliyiz. Yalancıların, sapkınların, ahlaksızların, kötü huyların, sahtekarların her zaman karşısında olmamız gerektiğini bilerek, bu tip vasıflara haiz kimselerin en yakınımız dahi olsa taraftarı olmamalıyız. Taraf olmadığımızı açıkça da hissettirmeliyiz.

Her gün beş vakit namazda Fatiha Süresi’nin okunmasındaki amaçlardan birisinin de bu duyguların zihnimizi sürekli meşgul etmesi için olduğudur. En doğrusunu Allah (cc) bilir.

FEHMİ YAĞLI 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.