islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
13°C
İstanbul
13°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
19°C
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
21°C
Salı Az Bulutlu
23°C

ALMANYA’DA DARBE GİRİŞİMİ

ALMANYA’DA DARBE GİRİŞİMİ
29 Aralık 2022 16:45
A+
A-

Almanya, savcıların Çarşamba günü bir Alman aristokratını ulusal lider olarak atamak için şiddetli bir darbe hazırlığında olduklarına inandıkları aşırı sağcı bir grubun 25 üyesinin tutuklandığının duyurulmasının ardından şok içinde.

Yetkililer önümüzdeki günlerde yeni tutuklamalar ve baskınlar olmasını bekliyor.

İşte olay örgüsüne ve Alman yetkililerin olayı ne kadar ciddiye aldığına dair bazı ayrıntılar.

KOMPLO HAKKINDA NELER BİLİNİYOR?

2021’de ABD Kongre Binası’na yapılan baskında tutuklananlar arasında destekçileri olan QAnon da dahil olmak üzere aşırı sağ ideolojiden ve modern derin devlet komplo teorisyenlerinden ilham alan komplocular, Berlin’de darbe yapmayı hedefliyordu.

Müfettişler, çoğu Reichsbuerger (Reich Vatandaşları) hareketinin üyesi olan grubun Berlin’deki Reichstag parlamento binasını basmayı, milletvekillerini tutuklamayı ve aristokrat Heinrich XIII Prinz Reuss’u yeni kurulacak olan devletin lideri olarak atamayı planladığını söylediler.

Alman medyası Reuss’un, “Artık eğlence bitti. Hepsini dümdüz edeceğiz” dediğini duyurdu.

Grup, yeni hükümet departmanları ve Bundeswehr silahlı kuvvetlerinin bazı deneyimli üyelerinin de dahil olduğu bir “anayurt koruma şirketi” ile yeni bir ordu kurmayı planladı.

TEHDİT NE KADAR CİDDİYDİ?

Başsavcı Peter Frank, aralarında silahlı ve bu silahları kullanmayı iyi bilen kişilerin de bulunduğu şüphelilerin harekete geçmeye kararlı olduklarına ve bu nedenle gerçek bir tehdit oluşturduklarına ikna olduğunu söyledi.

Frank, bu tehdidin mevcut ve eski ordu üyelerini işe alma girişimlerinde ve silah stoklamalarda görüldüğünü söyledi.

Prinz Reuss’un doğudaki Thüringen eyaletindeki av köşkünde silah zulası olduğundan şüpheleniliyor ve müfettişler, aranan 130’dan fazla mülkün 50’sinde silah bulunduğunu söylediler.

Frank, zanlıların ayrıca koruyucu yelek gibi ekipmanlar temin ettiğini ve bazılarının atış alıştırması yaptığını söyledi.

Diğer müfettişler ve uzmanlar, bu grubun hükümeti devirmeyi başaramasa da şiddet kullanmaya hazır olduğunu söylüyorlar.

BKA federal kriminal polis şefi Wolfgang Muench, “Mantık dışı inançları takip eden tehlikeli bir insan topluluğuna sahibiz. Bazılarında çok para var, diğerleri silah sahibi ve saldırı yapmak için plan yapmak istiyorlar” dedi.

“Bu onu tehlikeli kılıyor ve bu yüzden müdahale ettik.”

DARBE NE ZAMAN GERÇEKLEŞECEKTİ?

Başsavcı Frank, saldırı için belirlenmiş bir tarih bilgisine sahip olmadığını , ancak grup içinde yakında harekete geçilmesi yönünde bazı tartışmalar gerçekleştiğini söyledi.

ARD kanalına verdiği demeçte, “Grubun saldıracağına yapacağına ikna olduk” dedi. “Aralık ayı harekete geçmemiz için doğru zamandı” diye ekledi.

Çarşamba günkü baskınlara 3 binden fazla polis memuru ve güvenlik gücü katıldı.

Uzmanlar, yıllarca süren gözlemleme çabasının doruk noktası olan bu operasyonun, 2011’de Ulusal Sosyalist Yeraltı (NSU) neo-Nazi hücresi keşfedildikten sonra istihbarat yetkililerine yönelik yaygın eleştirilerden bu yana bir değişiklik olduğunu gösterdiğini belirtiyor. NSU 2000 ile 2007 yılları arasında dokuz göçmeni ve bir kadın polisi öldürmüştü.

NSU’nun uzun süre gizli kalmasına sebep olan istihbarat başarısızlıklarına yönelik derinlemesine araştırmaların ardından, federal iç istihbarat teşkilatının yeni başkanı Thomas Haldenwang görevi devraldı. Aşırı sağ ve komplo teorisyenlerinin ortaya koyduğu riskleri sürekli olarak vurguladı.

Bazı uzmanlar ayrıca Sosyal Demokrat (SPD) Şansölye Olaf Scholz’un SPD İçişleri Bakanı Nancy Faeser ile kurduğu koalisyon hükümetinin muhafazakar Angela Merkel’in hükümetinden daha sağlam bir yaklaşım benimsediğini söylüyor.

ÇEVİREN: ABDULKADİR BEKDEMİR

 

ETİKETLER: Manşet