islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
16°C
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Pazar Az Bulutlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
16°C
Salı Hafif Yağmurlu
17°C
Çarşamba Az Bulutlu
20°C

Altın’daki Hareketlilik Sürüyor

Altın’daki Hareketlilik Sürüyor
3 Aralık 2021 10:13
A+
A-

Altın, Perşembe günü az bir miktar gerilerken, altın yatırımcıları güvenli limanda fiyatların gidişatını anlayabilmek için bugün açıklaması yapılacak olan ABD tarım dışı istihdam verisine odaklandı.

Altın fiyatları, yatırımcıların bugün açıklanacak olan ABD tarım dışı istihdam verisine odaklanması ile karışık bir yol izlemeye devam ediyor. Gram altında ise küresel altın fiyatlarının son bir ayın en düşük değerlerde olmasına karşın Dolar kurundaki yükseliş ile 780 TL’nin üzerinde bulunuyor.

Altın, Perşembe günü işsizlik maaşı başvurularının beklenenden düşük gelmesiyle ve istihdam piyasalarının toparlanma sonrasındaki (Merkez Bankaları Sistemi/Federal Reserve) Fed’in varlık alımı hızını artırabileceğine dair beklentiler sebebiyle gerilemişti. Fed’in varlık alım hızını azaltarak daha erken bir faiz arttırımına gitmesinin faizsiz bir varlık olan altın üzerinde baskı yaratabileceği tahmin ediliyor.

Altın Yatırımcıları ABD Tarım Dışı İstihdam Verisinin Açıklanmasını Bekliyor

Altın yatırımcıları Fed’in faiz yolunun nasıl şekilleneceğini anlayabilmek için Cuma günü TSİ 16:30’da yayınlanacak olan ABD tarım dışı istihdam verisine odaklanmış olacak. Fed Başkanı Jerome Powell, varlık alımı azaltımının hızlandırılması ve faizlerin daha erken artırılmasının istihdam piyasasında kalıcı bir iyileşmenin görülmesi gerektiğini ifade etmişti.

ABD’de tarım dışı istihdam geçen ay beklentilerinin üzerine çıkarak 531 bin seviyelerinde bir artış gerçekleştirmişti. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin Kasım ayı beklentisi ise 550 binlik bir artışın gerçekleceği yönünde.

Fed Yorumları Altının Kaderini Belirleyecek

Fed Başkanı Jerome Powell, Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi‘nde yaptığı açıklamada, yüksek enflasyonun kalıcı olmasını engelleyebilmek için Fed’in araçlarını kullanacağını dile getirdi. ABD’de çalışan ücretlerinin özellikle en düşük ücretle çalışan işçiler için yükseldiğini söyleyen Jerome Powell, bu yükselişlerin daha yüksek bir enflasyon oranına yol açabilecek hızda olmadığını da ifade etti.

Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, Fed’in varlık alımlarını daha hızlı bir şekilde azaltmasına “çok açık” olduğunu, bu nedenle de  faizin gelecek sene, ihtiyaç duyulması halinde, birkaç kez artırılabileceğini söyledi. Faizlerin artması faizsiz bir varlık olan altının üzerindeki baskıyı artırarak altın fiyatlarını da düşürebilir.

Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic ise, yeni koronavirüs varyantının oluşturduğu endişelere rağmen varlık alımlarını hızlandırmaya açık olduğunu söyledi. Raphael Bostic, Fed’in gelecek sene iki kez faiz artırıp artırmayacağıyla ilgili soruya ise “Bu kesinlikle mümkün. Hiçbir seçeneği göz ardı etmiyorum” yanıtını verdi.

Altının Ons Fiyatı

1.790 dolar civarlarında haftaya başlayan altının ons fiyatı, piyasalarda risk iştahının azalması ile birlikte 1.805 doların üzerine çıktıktan sonra Jerome Powell’ın varlık alımı azaltımı ile ilgili yaptığı yorumla hızlı bir gerileme kaydetmişti. Sonrasında ise karışık bir gidişat izleyen ons altın, ABD tarım dışı istihdam verisi öncesinde 1.773 dolar civarlarında işlem görüyordu.

Altının Gram Fiyatı

Gram altın, küresel altın fiyatları ve dolar/TL’deki yatay seyir ile birlikte haftaya 713 TL seviyesinde başladıktan sonra küresel altın fiyatlarındaki düşüşe rağmen salı günü dolar/TL’nin 13,95 seviyesine ulaşmasıyla rekor tekrar tazeleniş oldu. Gram altın, dolar/TL’deki yüksek seyirin devam etmesiyle 782 TL civarında seyrediyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.